Завдяки “автономці” Закарпаття зекономило 405 мільйонів гривень

Про результати впровадження програми оптимізації теплопостачання та підготовку до опалювального сезону 2013-2014 голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида доповів Президенту України та членам Кабміну на засіданні Ради регіонів 16 жовтня.

Олександр Ледида нагадав: сьогодні Закарпаття користується виключно автономними системами теплопостачання. Малозабезпеченим жителям краю індивідуальні системи встановлювали обласним коштом – на це виділено понад 17 мільонів:

– Такий підхід дозволив нам вирішити цілий ряд проблемних питань, наблизити послуги до європейського рівня. Загальна сума економії коштів від реалізації в області Програми оптимізації теплопостачання складає близько 405,8 млн. гривень, – наголосив очільник краю. – Якщо у 2010 році рівень оплати постачальними підприємствами за спожитий природний газ становив 48%, а заборгованість – 47, 6 млн. гривень, то на сьогодні заборгованість як за газ, так і теплову енергію в області повністю відсутня.

Одним з позитивних прикладів Олександр Ледида назвав обладнання автономної котельні обласної клінічної лікарні ім. А.Новака, опалювальна площа якої складає 11,5 тис. кв.м. У серпні 2010 року проведено демонтаж старої котельні, що належала підприємству „Ужтепло”, а 15 жовтня цього ж року уже було проведено запуск нової котельні. Як результат – на сьогодні, за рахунок введення в експлуатацію автономної котельні обласна лікарня щорічно економить близько 1 млн. 150 тис. грн. бюджетних коштів.

– Завдяки запровадженню заходів з економії енергоресурсів та оптимізації теплопостачання населених пунктів області, динаміка споживання природного газу в області бюджетними установами, населенням та підприємствами комунальної теплоенергетики має тенденцію до зменшення. Якщо у 2010 році споживання природного газу було на рівні 780 млн.куб.м., то у 2012 році – 670 млн.куб.м., – наголосив голова ОДА.

Триває й робота щодо використання альтернативних видів палива.

– У цьому напрямку ми співпрацюємо з Інститутом промислової екології, яким уже проведено обстеження загальноосвітніх шкіл області, розташованих в гірській зоні, щодо доцільності та можливості використання для їх опалення місцевих видів палива – пелет (щепи). На сьогодні вирішується питання щодо переведення з газу на тверде біопаливо котелень тридцяти семи навчальних закладів. Передбачається щорічна економія коштів у понад три мільйони, – резюмував очільник краю.

На завершення виступу, Олександр Ледида завпевнив Президента: обласна влада зробить усе необхідне, аби опалювальний сезон 2013-2014 в області пройшов без перебоїв, а також продовжуватиме роботу з реалізації Програми енергоефективності та енергозбереження.

Прес-центр ОДА