Закарпатські екологи очищають землю від нафти

Станом на 13 листопада 2013 року Закарпатською дільницею філії “МН “Дружба” ПАТ “Укртранснафта” ліквідовано наслідки аварії, яка сталася 23 вересня 2013 року біля с. Руське Мукачівського району в результаті самовільної врізки у нафтопровід “Броди-Держкордон”.

Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області здійснювався постійний контроль за ходом ліквідації аварії. На виконання приписів Держекоінспекції проведено збір нафти, водно-нафтової емульсії та вивезення забрудненого ґрунту. Здійснено планування території, де стався вихід нафти та проведено рекультивацію земельної ділянки, крім посіву багаторічних трав, який заплановано на початок весни 2014 року. Загальна кількість зібраної і закачаної у нафтопровід нафти становить 22,2 м3, забруднений нафтопродуктами ґрунт у кількості 92м3 передано Нафтогазовидобувному управлінню “Долинанафтогаз”.

Інспекторами Держекоінспекції були відібрані 49 проб поверхневих вод та 4 проби ґрунтів для інструментально-лабораторних вимірювань вмісту нафтопродуктів.

Проведено розрахунок визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням земель нафтою, на загальну суму 2,520 тис. грн., та розрахунок розмірів збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів, а саме за забруднення поверхневої водойми на загальну суму 1,504 тис. грн. Філії “МН “Дружба” ПАТ “Укртранснафта” виставлено претензії для добровільної сплати.

Державна екологічна інспекція у Закарпатській області