Усіх закарпатських студентів хочуть переписати

Загальні збори студентської ради області цього навчального року відбулися вперше, відтак вирішували чимало важливих питань.

Молодь зустрілася 13 листопада у приміщенні Науково-навчального центру суспільно-політичних досліджень.

На Закарпатті сьогодні офіційно зареєстровано 29 вищих навчальних закладів, у яких навчається понад 27 тисяч студентів. Представники з кожного вишу входять до студради області.

Результатом зустрічі стало затвердження нового складу студради. Обрали також заступників голови і секретаря, обговорили можливості нового офіційного сайту, а також створення єдиного реєстру студентів Закарпаття. Серед майбутніх подій, які реалізовує студактив, – конкурс “Кращий студент”, “Купи зустріч – допоможи дитині”, “Тиждень науки”, а також “Школа студентського самоврядування”.

На початку зустрічі перед представниками студактиву області виступив Іван Артьомов, директор навчально-наукового Інституту євроінтеграційних досліджень. Він розповів про проблематику проектів євроінтеграційних досліджень, зміст Угоди про асоціацію, а також ознайомив присутніх з роботою і досягненнями підрозділу. Роботі зі студентами в ННЦ приділено чимало уваги: понад 80 публікацій молоді ввійшло до підручників і монографій, відзначених на рівні держави високими нагородами.

Щодо Угоди про асоціацію, то Іван Володимирович вважає за потрібне максимально розповсюджувати інформацію про важливий документ, у тому числі серед студентів: “Закарпаття – з’єднуюча ланка України і ЄС. Для нашої держави підписання Угоди є надзвичайно важливим кроком”.

Під час засідання студрада затвердила новий склад, а також обрала заступників, секретаря і радника голови студентської ради Закарпаття Івана Полюжина. Відтак, заступником з інформаційно-аналітичної діяльності стала Ольга Гатнер (цьогорічний мер Студреспубліки), із зовнішніх зв’язків і перспектив розвитку – Юрій Бедей (Природничо-гуманітарний коледж), заступником голови – керівником апарату обрали Івана Галая (Закарпатський лісотехнічний коледж), а секретарем – Ксенію Скунць (УжНУ). Наукове товариство при студраді продовжує очолювати Микола Сюсько (УжНУ), а радником голови переобрали Дениса Мана, колишнього голову студради Закарпаття.

Невдовзі студентські активісти матимуть свій сайт. На його розробку передбачені близько 10 тисяч за відповідною програмою Закарпатської обласної ради. Іван Полюжин закликав усіх присутніх долучатися до наповнення сайту, а також розповів про ідею логотипу, який складатиметься з логотипів усіх вишів Закарпаття.

Полегшить роботу студради і самих студентів єдиний реєстр студентів Закарпаття, який уже розпочинають формувати. Молодь заповнить спеціальні анкети з даними, а вже з січня області діятиме ЄРСтуЗ.

Серед ідей, озвучених під час засідання, – обмін студентами закарпатських вишів. Насправді така практика вже була започаткована попереднім головою студради, однак не прижилася. Сьогодні ж ідею оновлення підтримали одноголосно, хоча чимало питань ще доведеться вирішити. Керівником робочої групи, до якої ввійде по одному представнику від міста, у якому є виші, призначили Юрія Бедея.

19 листопада усіх присутніх, а також студентську молодь з усіх вишів запросили на конкурс “Кращий студент”, який відбудеться у “Падіюні”.

Ще один важливий проект, до якого можуть долучитися всі охочі, – соціальна акція “Купи зустріч – допоможи дитині”. Четвертий рік поспіль закарпатці “купують” зустрічі через соціальні мережі. Зібрані внаслідок акції кошти розподіляють для допомоги дитячим будинкам. Деталі та умови проекту можна дізнатися на сторінках в Контакті та Фейсбуці.

Із наукових подій, які на початку та в середині грудня реалізує студактив області, – “Тиждень науки” та “Школа студентського самоврядування”. Ініціатором першої події є Микола Сюсько. Під час засідання він запропонував у рамках заходу провести регіональну наукову конференцію, конкурс наукових робіт, брейн-ринг, школу молодого науковця, а також відкриті лекції за участі викладачів та студентських активістів. “Школу студентського самоврядування” планують провести 14-15 грудня. Для участі потрібно зареєструватися, планують залучити як мінімум по одному представнику від вишу.

13 листопада головою студради було внесено пропозицію врегулювати питання двох студентських організацій, які діють в області. Річ у тім, що студрада по суті виконує всі обов’язки обласної колегії Всеукраїнської студентської ради. Остання натомість є лише офіційно зареєстрованою. Відтак, шляхом звернення до Всеукраїнської студентської ради та низки договорів дві організації юридично об’єднають.

У понеділок студентський актив запланував зустріч з головою Закарпатської ОДА Олександром Ледидою. Серед питань, які будуть обговорювати, – участь студентів у громадському житті Закарпаття. Зустріч розпочнеться о 12.00.

Наталія Каралкіна, “Медіацентр УжНУ”