У Великому Березному урочисто відкрили Почесне консульство Словаччини

Відтепер посвідчити копії документів та отримати фахові консультації можна буде не тільки в Ужгороді, а й у Великому Березному.

Тут у п’ятницю, 15 листопада, запрацювало Почесне консульство Словаччини. Урочисту церемонію відкриття відвідали Віце-прем’єр-міністр, міністр закордонних та європейських прав Мірослав Лайчак.

Також на урочистостях були присутні Надзвичайний і Повноважний Посол України в Словацькій Республіці Олег Гаваші, Надзвичайний та Повноважний посол Словацької Республіки в Україні Павол Гамжік, заступник голови обласної Закарпатської адміністрації Михайло Попович, Генконсул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Буріанова, Почесний консул Словацької Республіки у Великому Березному Олег Адамчук.

Почесне консульство Словаччини на Закарпатті діє з 1996-го. Минулоріч Почесним консулом було призначено Олега Адамчука. Консульський округ охоплює Закарпатську та Івано-Франківську області.

За кілька кілометрів від Великого Березного знаходиться словацько-український пункт пропуску «Убля-Малий Березний». Тож відкриття дипустанови дасть поштовх у розвитку малого та середнього бізнесу у Великоберезнянському та Перечинському районах. Важливим фактором стала також і необхідність підтримки словацької нацменшини, котра здавна проживає у цьому регіоні.

– Маю чимало бізнесових партнерів та друзів у Словаччині, завжди цікавлюся справами словацької нацменшини, і знаю наскільки довгоочікуваною була ця подія, тож для мене відкриття цієї дипломатичної установи є знаковим, – розповідає Почесний консул Словаччини Олег Адамчук. – Без сумніву, це надасть безліч нових можливостей для розвитку місцевої громади та підприємництва. Своїми першочерговими завданнями вважаю сприяти поглибленню українсько-словацьких відносин та допомагати словацьким підприємствам закріпитися на регіональних ринках.

Відсьогодні у Почесному консульстві можна буде посвідчувати документи та підписи, отримати фахові консультації з візових питань. А от оформлення віз до компетенції установи не входить – як і раніше, їх видає тільки Консульство Словацької Республіки в Ужгороді.

– Відкриття Почесного консульства сприятиме розбудові прикордонних регіонів, поглибленню економічних та культурних зв’язків. Подія вкотре засвідчила: Словаччина та Україна залишаються партнерами та планують розвивати співпрацю, – зазначив Віце-прем’єр-міністр, міністр закордонних та європейських справ Словаччини Мірослав Лайчак.

Прес-центр Закарпатської ОДА