21 листопада – цей день в історії

Дізнайтесь все про цей день в історії.

1620 — після плавання на кораблі «Мейфлавер», яке тривало більше трьох місяців, сім’я англійських переселенців висаджуються в Північній Америці.

1783 — У небо над Парижем піднялася перша повітряна куля, яка було керована саме людьми – братами Жозефом-Мішелем та Жаком-Етьєном Монгольфьє.

1806 – Новий виток наполеонівської війни – імператор Наполеон оголосив «континентальну блокаду» Англії.

1877 — Винайдення Томасом Едісоном фонографа – пристрою для механічного запису і відтворення звуку, що широко використовувався наприкінці 19-го – початку 20-го століття.

1916 — потонув «Британік», корабель-близнюк «Титаніка». Причиною послужив налет на німецьку міну.

1918 — У Львові встановлено польську владу. Уряд ЗУНР переїжджає до Тернополя, а згодом – до Станіслава.

1919 — Укладення договору між союзними державами і Польщею щодо Східної Галичини. По договору, землю Галичини передавали на 25 років до складу Польщі з обов’язковим забезпеченням їй автономного статусу.

1921 — Розстріл більшовиками під містечком Базар 359 полонених українських вояків, учасників Другого Зимового Походу Армії УНР

1941 — В СРСР запроваджено податок на холостяків.

1962 – президент США Джон Кеннеді зняв блокаду Куби.

2004 — Початок Помаранчевої революції – в Україні проходив другий тур виборів Президенти України. О 20:40 на Майдані Незалежності близько 20 тисяч прихильників кандидата в Президенти України Віктора Ющенка розпочали акцію з оприлюднення підсумків паралельного підрахунку результатів другого туру виборів.

21 листопада народились:

1674 — Вольтер, відомий французький письменник і філософ. Вольтерa часто вважають атеїстом. Йому належить вислів «Якби Бога не було, то його слід би було вигадати». Однак, він брав участь в релігійних церемоніях і навіть збудував каплицю в своєму маєтку в Ферне. Аналіз праць Вольтерa наводить на думку, що його критика скоріше спрямована проти церкви, як установи, ніж проти самої концепції релігії.

1830 — Андрій Маркевич, український громадський діяч i етнограф, добився дозволу на перше повне видання творів Т. Шевченкa («Кобзар» під редакцією В.Доманицького, 1907). Був головою Шевченківського товариства допомоги знедоленим уродженцям Південноі Pociї, які навчалися в Петербурзі.

1920 — Ян-Томпа Абрамович Френкель (н. у Києві) — композитор та скрипаль, автор десятків популярних пісень і музики до майже 60 кінофільмів, радіо та театральних вистав, керівник естрадних та джазових оркестрів, Народний артист СPСР і РРФСР, лауреат Державної премії СPСР, кавалер ордену Дружби народів.

1965 — Бйорк, ісландська співачка, музикант, композитор і автор пісень, актриса. Була номінована на 13 нагород Греммі, нагороду Кіноакадемії «Оскар» та дві нагороди «Золотого Глобуса».

http://nedilya.net