Віра Ричаківська: сума від реалізації Національним банком України інвестиційних монет перевищила 100 млн. грн.

Як повідомила заступник Голови Національного банку України Віра Ричаківська, сума від реалізації Національним банком України інвестиційних монет перевищила 100 млн. грн.

“З моменту випуску Національним банком України інвестиційних монет в Україні їх реалізовано 45 789 шт. на суму 105,78 млн. грн., з них за 10 місяців 2013 року − 28 049 шт. на загальну суму 53,21 млн. грн.”, − наголосила Віра Ричаківська. Вона додала, що найбільшим попитом в українців, як і раніше, користуються найдоступніші за вартістю інвестиційні монети – срібні номіналом 1 грн. (1 унція) та золоті номіналом 2 грн. (1/10 унції).

Віра Ричаківська нагадала, що реалізація інвестиційних монет здійснюється через територіальні управління Національного банку України та уповноважені банки. “Придбати інвестиційні монети за цінами Національного банку України можна в уповноважених банках з розгалуженою мережею відділень: ВАТ “Державний ощадний банк України”, АБ “Укргазбанк”, АТ “Укрексімбанк”, ПАТ “Банк Форум”, ПАТ “ВіЕйБі Банк, АТ “ІМЕКСБАНК”, − уточнила вона.

Усього Національним банком України відкарбовано 92 600 інвестиційних монет (41 100 шт. – із золота та 51 500 шт. – зі срібла).

За 10 місяців 2013 року Національним банком України безпосередньо фізичним особам реалізовано 19 913 інвестиційних монет, що в 3,24 рази більше, ніж за 12 місяців 2012 року. Уповноваженими банками за аналогічний період реалізовано 4 431 інвестиційна монета (з початку реалізації – 11 878 шт.).

“Специфіка випуску інвестиційних монет полягає в тому, що тиражі їх необмежені та в разі значного попиту з боку інвесторів можуть бути збільшені протягом року”, – зазначила заступник Голови Національного банку України Віра Ричаківська й повідомила, що в такому разі дизайн інвестиційних монет залишається незмінним, а змінюється лише рік карбування. Вона зауважила, що попередньо у 2014 році передбачено виготовлення близько 30 тисяч інвестиційних монет, проте зростаючий інтерес населення дає підстави для збільшення тиражів їх випуску.

Довідково:

Сьогодні учасниками НСМЕП є 59 банків, що становить 42% від банків – учасників платіжних систем, та Українське державне підприємство поштового зв’язку “Укрпошта”. Ще чотири банки оформляють вступ до системи. Повний перелік учасників НСМЕП є в публічному доступі на сторінках Офіційного інтернет-представництва Національного банку України.