Закарпатцям розказали коли потрібно пред’являти виконавчі документи

Примусове виконання рішень покладається на державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України. Безпосереднє примусове виконання рішень здійснюють державні виконавці на підставі виконавчих документів.

Законом України «Про виконавче провадження», чітко встановлено строк пред’явлення до виконання виконавчих документів, а саме: 1) посвідчення комісій по трудових спорах, постанови судів у справах про адміністративні правопорушення та постанови органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення, – протягом трьох місяців; 2) інші виконавчі документи протягом року, якщо інше не передбачено законом.

Строки, зазначені у частині першій цієї статті, встановлюються для: 1) виконання судових рішень – з наступного дня після набрання рішенням законної сили чи закінчення строку, встановленого у разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а в разі якщо судове рішення підлягає негайному виконанню, – з наступного дня після його постановлення; 2) виконання рішень комісій по трудових спорах – з дня видачі посвідчення на примусове виконання рішення; 3) інших виконавчих документів з наступного дня після набрання ними юридичної сили, якщо інше не передбачено законом.

Даним Законом визначено окрему категорію рішень, а саме про стягнення періодичних платежів (у справах про стягнення аліментів, про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я, втратою годувальника тощо), які можуть бути пред’явлені для виконання протягом усього періоду, на який присуджені платежі

Строки пред’явлення виконавчих документів до виконання встановлюються для кожного платежу окремо.

Слід звернути увагу, що після пред’явлення виконавчого документа до виконання, часткового виконанням рішення боржником, наданням судом, який видав виконавчий документ, відстрочки або розстрочки виконання рішення, переривається строк давності пред’явлення виконавчого документа до виконання.

Після переривання строку пред’явлення виконавчого документа до виконання перебіг строку поновлюється. Час, що минув до переривання строку, до нового строку не зараховується.

У разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв’язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред’явлення виконавчого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення, а в разі повернення виконавчого документа у зв’язку із встановленою законом забороною щодо звернення стягнення на майно чи кошти боржника, а також проведення інших виконавчих дій стосовно боржника, – з моменту закінчення дії відповідної заборони.

Провідний спеціаліст сектору аналітики та статистики управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Закарпатській області М.Дмитрук