26 листопада – цей день в історії

Дізнайтесь все про цей день в історії.

1394 – Місто Сеул стає столицею Кореї.

1901 — У Львові студенти виступили з вимогою створення українського університету.

1918 — Ухвалення декрету про наукові, музичні, літературні та інші твори. Згідно нього, всі опубліковані, а також і неопубліковані твори визнавалися надбанням РРФСР.

1944 — в Мукачеві ухвалено маніфест про возз’єднання Закарпаття з Радянською Україною.

1959 – закінчився невдачею старт американського космічного апарату серії «Піонер». Апарат упав в Атлантичний океан.

1968 — Сесія Генеральної Асамблеї ООН схвалила Конвенцію про незастосування терміну давності до воєнних злочинів і злочинів проти людства.

1976 — Від католицької церкви поступила відмова щодо встановлення католицизму державною релігією Італії.

1977 — У Львові відкрито пам’ятник першодрукареві Івану Федорову.

1988 — відбувся старт пілотованого космічного апарату «Союз ТМ-7» з міжнародним екіпажем.

2004 — В Донецьку прийнята резолюція про запропонування трудовим колективам провести збори і мітинги з метою обговорення питання оголошення референдуму про автономію Донецької області.

2004 — «ігнорування прав і свобод українського народу, сприяння фальсифікації виборів Президента України у 2004 році і зрада академічних цінностей» — за таким вердиктом Вчена рада Львівського Національного університету ім. Івана Франка позбавила на той час дійсного Президента України Л. Д. Кучму звання почесного доктора.

2005 – введення дня пам’яті жертв голодомору 1932—1933 років (відзначається кожної останньої суботи листопада).

26 листопада народились:

1858 — Іван Загорський, український актор. Працював у театральних трупах М. Кропивницького, П. Саксаганського, М. Садовського, І. Карпенка-Карого.

1876 — Віктор Курманович, генерал УГА, командир групи «Жовква», потім — групи «Південь» і І корпусу УГА.

1882 — Григорій Шерстюк, український мовознавець, педагог, журналіст, засновник першого українського педагогічного видавництва «Український учитель» та першого українського педагогічного журналу «Світло».

1888 — Нестор Махно, анархо-комуніст, лідер анархістського руху в 1917—1921 років, керівник повстанських загонів. Неперевершений тактик ведення партизанської війни.

1894 — Норберт Вінер, американський математик-теоретик і прикладний математик. Творець основ кібернетики, пов’язаних із теорією інформації та теорією керування («батько кібернетики»). Праці з теорії ймовірностей та ін.

1903 — Олексій Панкратьєв, український кінооператор. Зняв стрічки: “Тарас Трясило”, “Шкурник”, “Штурм землі”, “Фата моргана”, “Богдан Хмельницький, “Олександр Пархоменко”, “Подвиг розвідника”, “Шельменко-денщик” та ін.

1939 — Тіна Тернер, американська рок-співачка та актриса. Володарка восьми премій Греммі. За свій артистизм, темперамент і сценічну виразність вона носить титул “Королеви рок-н-ролу”.

1948 — Галина Прозуменщикова, українська радянська спортсменка. Олімпійська чемпіонка з плавання (1964; була першою радянською спортсменкою, котра завоювала олімпійське золото у цьому виді спорту); Рекордсменка світу 1964 – 67 рр.

http://nedilya.net