За 10 місяців 2013 року збільшення коштів населення в банках на 90% забезпечено за рахунок національної валюти

За січень – жовтень 2013 року загальний обсяг депозитів юридичних та фізичних осіб збільшився на 80 млрд. грн., або на 14%.

Зокрема, кошти, залучені від фізичних осіб, зросли на 65 млрд. грн. (на 18%), а від юридичних осіб – на 15 млрд. грн. (на 7%).

Слід відзначити, що і юридичні, і фізичні особи надавали перевагу депозитам у національній валюті. Так за 10 місяців поточного року збільшення коштів населення в банках більш ніж на 90% було забезпечено нарощенням вкладів у національній валюті, а за коштами юридичних осіб увесь приріст відбувся за рахунок вкладів у національній валюті.

Приріст депозитної бази банків забезпечений переважно за рахунок збільшення кількості довгострокових вкладів, питома вага яких у загальному обсязі депозитів юридичних та фізичних осіб зросла на 5,6 процентного пункта – майже до 42%. Основною складовою довгострокових депозитів є кошти населення.

“На сьогодні населення надає перевагу довгостроковим вкладам, які становлять більше половини загального обсягу коштів, залучених від фізичних осіб”, – розповів заступник Голови Національного банку України Олексій Ткаченко.

Нагадаємо, що для банків депозитні кошти є одним з основних джерел ресурсної бази, яка використовується ними для проведення активних операцій, переважно кредитування.

Уже третій рік поспіль банківський сектор України демонструє стабільні показники розвитку. Збільшуються обсяги активних операцій банків, зокрема кредитування, поліпшується якість їх кредитного портфеля, зростає капітал банківської системи. Переважна більшість – 90% – банків працює прибутково. “Ці показники свідчать про стабільність вітчизняної банківської системи та зміцнення довіри до неї, що підтверджується сталим зростанням обсягів коштів, залучених банками від населення”, – зазначив Олексій Ткаченко.