Закарпатці у Львові говорили про забезпечення доступу до публічної інформації

25-26 листопада 2013 року у м. Львові на базі готелю «Львів» відбулася регіональна конференція „Забезпечення якісного доступу громадян до публічної інформації та електронних послуг”.

У регіональній конференції від Закарпатської області узяли участь: від органів виконавчої влади – Владислава Коста (відділ культури Ужгородської райдержадміністрації), від засобів масової інформації – Олександр Гаврош (Національна спілка журналістів України) та бібліотек – Надія Яблонська (Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Ф.Потушняка) і Марина Галаговець (Ужгородська центральна бібліотека).

На регіональній конференції розглядалися актуальні питання сьогодення: „Забезпечення якісного доступу громадян до публічної інформації та послуг з боку органів виконавчої влади”, „Досвід функціонування центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП) у м. Львові”, „Роль бібліотеки в забезпеченні якісного доступу громадян до публічної інформації та послуг. Проблеми та позитиви”. Учасники регіональної конференції у панельних викладах отримали інформацію щодо проблем і здобутків кожного із суб’єктів, причетних до електронного урядування. На основі власного досвіду та викладених у доповідях на конференції матеріалів учасники конференції були розподілені по областях – Закарпатська, Чернівецька, Івано-Франківська, Волинська, Рівненська, Тернопільська, Львівська. Робочими групами розроблявся План забезпечення якісного доступу громадян до публічної інформації та електронних послуг з прив’язкою до області, яку приставляють учасники групи. Плани повинні були бути не „теоретичною моделлю” бажаного , а з конкретними заходами, які можна реалізувати у своїй області на 2014 рік, виходячи із реальних обставин та можливостей всіх зацікавлених сторін.

Наші, закарпатські представники поставили собі мету: що і яким чином можуть зробити бібліотеки, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, неурядові організації, ЗМІ для покращання якісного доступу громадян до публічної інформації та електронних послуг в 2014 році.

В обміні досвідом з цих питань виступив представник з Польщі Вайцех Дец з доповіддю„Кращі практики електронного урядування: досвід Польщі”.

На конференції обговорювалися проблемні питання, а саме: не всі обласні ЦНАПи представлені на урядовому порталі адміністративних послуг, низька якість та недостатня кількість електронних послуг, не всі населені пункти мають доступ до Інтернету. Необхідна чітка стратегія по впровадженню механізму електронного врядування в області, районі, має бути розроблена і профінансована державна програма комп’ютеризації публічних бібліотек.

Владислава Коста, методист відділу культури Ужгородської РДА, учасник конференції