Ю.Мигалина: «Наукові дослідження та розробки – пріоритетні напрямки роботи МДУ»

Мукачівський державний університет поповнив скарбницю своїх наукових та винахідницьких досягнень. Одразу з двох потужних виставок, які відбулися в Києві, викладачі вузу привезли високі нагороди. Шоста Міжнародна спеціалізована виставка «Високі технології-2013» була організована Національною академією наук України. Вже традиційно складовою цієї виставки стала експозиція «Hi-Tech. Наука та Освіта».

Ректор МДУ Юрій Мигалина поділився враженнями від участі у виставці. За його словами, у трьох павільйонах розміщувалося понад півтори тисячі боксів, де провідні вчені наукових установ та ВНЗ, інженери й конструктори державних підприємств мали змогу продемонструвати свої наукові та освітні досягнення, а також оприлюднити новітні розробки для різних галузей промисловості.

Науковці МДУ працюють у різних напрямках. Вже мають чимало нагород і зареєстрованих патентів на винаходи. Цьогоріч на виставці було представлено низку новітніх розробок. Зокрема, дослідження на тему «Нові речовини та матеріали». Керівник цього напрямку – доктор хімічних наук професор Юрій Мигалина. Була також представлена розроблена під керівництвом доцента Василя Кабація праця «Енергоефективні та ресурсозберігаючі технології генерування, перетворення та використання енергії». За цією розробкою вже виготовлені перші експериментальні взірці. Вони допоможуть контролювати газові викиди в атмосферу на підприємствах добувної, переробної та хімічної промисловості.

Новизна та високий рівень цих технічних розробок пiдтвердженi отриманими нагородами на міжнародних і національних виставках: Московському міжнародному салоні промислової власності «Архімед» та міжнародному форумі-виставці «OPTICS-EXPO», м. Москва (РФ); Міжнародному форумі лабораторного, оптичного та контрольно-вимірювального обладнання «Київ. ОптикаТех», м. Київ. Демонструвались винаходи на виставці досягнень науки і технологій України в м. Шанхай (КНР) та м. Ханой (В’єтнам). Одна з останніх нагород була вручена на згаданій виставці «Високі технології-2013». Там мукачівські науковці отримали дипломи «За перспективні та актуальні наукові розробки» та «За активну участь у спеціалізованій виставці. «Винаходи вже запатентовані.

Відзнаки нещодавно привезли і з Національної виставки-презентації «Інноватика в сучасній освіті». Це найбільш рейтингова й широкомасштабна освітня виставка в Україні. Цьогоріч у ній взяли участь 796 навчальних закладів, наукових установ, методичних центрів, видавництв, підприємницьких структур, які забезпечують засобами навчання галузь освіти в 27 регіонах України. Учасниками виставки були й закордонні представники. Зокрема, з Китаю, Росії, США та Франції.

Загалом, інноваційна діяльність в МДУ скерована на розробку нових матеріалів і сучасних технологій; на моделювання технологічних процесів та математичну обробку баз даних; на удосконалення організації та управління фінансово-економічними процесами. Також досліджуються проблеми маркетингу та бізнесу в сучасних умовах, розробляються методики та інноваційні технології навчання і впровадження їх у навчальний процес.

За активну участь у виставці і представлення освітніх інноваціних технологій МДУ нагороджений Дипломом виставки, ректору МДУ Юрію Мигалині вручили Подяку за активну організаторську діяльність і впровадження освітніх інновацій. Проректор з наукової роботи Василь Кабацій був нагороджений Почесним дипломом за розробку і презентацію інноваційних освітніх проектів.

В номінації «За активне упровадження педагогічних інновацій в практичну діяльність закладів освіти України МДУ здобув диплом Лауреата конкурсу ІІ ступеня.

Крім того, Мукачівський державний університет бере активну участь у низці регіональних та міжнародних проектів. В рамках «Програми Європейського інституту сусідства та партнерства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» реалізується проект «Карпатський туристичний шлях». Співпраця з Комунальним підприємством «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» дозволила взяти участь у цьому проекті і розробити туристичний маршрут «Місцями слави Ракоці». Спільно з Головним управлінням з питань європейської інтеграції, зовнішньо-економічних зв’язків та туризму Закарпатської ОДА проведені інфраструктурні дослідження по залученню інвестицій в розвиток інфраструктури туристичної та готельно-ресторанної сфери, а також розроблена маркетингова політика по формуванню кадрового потенціалу розвитку туристичної галузі краю.

Марія КРАСНА,  газета “НЕДІЛЯ”