“Гуцули” пішли за 10 тисяч доларів

Картина “Гуцули” одного з найдорожчих українських художників Тіберія Сільваші. Намалював її в 1960-х, коли переїхав із міста Мукачево на Закарпатті вчитися до Києва.

$27,7 тис. — 227 тис. грн зібрав мистецький аукціон на підтримку столичної художньої школи ім. Шевченка. Із 42 виставлених лотів продали 23 роботи. Найдорожчою стала картина художника Тіберія Сільваші “Гуцули”.

Його вважають одним із найвідоміших в Україні. Ціна стартувала від $1 тис., купили за $10 тис. Покупець невідомий. Кажуть, це подружня пара із Західної України. Торги за полотно Сільваші тривали близько 10 хвилин. До останнього за неї змагався бізнесмен Костянтин Клімашенко. Він володіє однією із книжкових мереж.

— Не міг переступити “десятку”, бо це — межа божевіллю. Картину хотів купити, тому що це рання робота Тіберія. Він тоді тільки переїхав із Мукачева до Києва і малював людей із Західної України. Добре знайомий з ним, бо його племінниця — моя однокласниця, — пояснює. — Маю колекцію з 200 картин художників. Серед них Сальвадор Далі, Пабло Пікассо. Їх роботи купував у перевірених галереях Америки, які продають тільки оригінали. А от в Україні можна запросто нарватися на підробку. Тому тут картини купую тільки в родичів або друзів художників.

Gazeta.ua