«Синевир» налагоджує міжнародну співпрацю

Протягом 2013 року НПП «Синевир» активно налагоджував контакти із європейськими партнерами. Вихід на міжнародний рівень дасть змогу фахівцям національного парку вивчати природоохоронну роботу іноземних країн, брати участь у наукових конференціях, їздити за кордон для обміну досвідом, залучати міжнародні гранти, привертати увагу іноземних туристів до рекреаційних пропозицій свого краю тощо.

Співпраця із Чехією

Найбільш тісну співпрацю вдалося налагодити із Чеською Республікою. Туристична «мекка» чехів, облюбоване і описане чеським письменником Іваном Ольбрахтом село Колочава розташована у межах НПП «Синевир». Спільні поїздки директора НПП «Синевир» Миколи Дербака і сільського голови Колочави Василя Худинця до Чехії дали вагомі результати.

У червні 2013 року керівник парку «Синевир» особисто відвідав національний парк «Крконоші» та обговорив із директором цієї установи Яном Гржебачка подальшу співпрацю двох природоохоронних структур. У результаті парк «Крконоші» готовий офіційно підписати угоду про співпрацю із НПП «Синевир вже цієї весни. У цій чеській природно-заповідній установі обговорювались питання щодо вступу НПП «Синевир» до асоціації європейський парків «Європарк», членами якої є 400 природоохоронних установ із 35 країн Європи.

У жовтні наша делегація відвідала чеський національний парк «Шумава» – найбільший чеський парк, який внесений у список парків, що охороняються ЮНЕСКО. Під час візиту між українською і чеською сторонами обговорено проект угоди про співпрацю, яку планується підписати у 2014 році.

Обіцяли чехи допомогти НПП «Синевир» вирішити одну із найболючіших проблем туристичного краю – утилізацію твердих побутових відходів. Саме із цією метою відбулася у жовтні робоча поїздка до Чехії директора департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської облдержадміністрації Юрія Шпонтака, директора НПП «Синевир» Миколи Дербака та сільського голови села Колочава Василя Худинця.

Приводом для поїздки до Чехії стало рішення колегії Закарпатської обласної адміністрації про те, що Тереблянська долина стане пілотним проектом щодо встановлення сортувальної лінії твердих побутових відходів на Закарпатті.

Не лише представники НПП «Синевир» їздили до Чехії, але й у себе приймали гостей із сусідньої країни. У серпні природоохоронну структуру відвідали представники чеського благодійного фонду «ВІЗА» на чолі із головою Зденеком Кадлецом.

У вересні із діяльністю нашого парку знайомився гетьман Пардубіцкого краю Мартін Нетоліцки, який вельми зацікавився реабілітаційним центром бурих ведмедів. Чеські меценати пообіцяли допомогти природоохоронній структурі в облаштуванні реабілітаційного центру.

Налагодження контактів із Угорщиною

У вересні 2013 року у НПП «Синевир» відбулося відкриття військово-історичного музею «Лінія Арпада», який дасть змогу розширити і зміцнити туристичні та культурні взаємозв’язки між Україною та Угорщиною. Урочистий захід відвідали консули Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Віда та Трієб Гергей.

У листопаді НПП «Синевир» отримав листа від Генерального консула Угорщини в Україні Йожефа Бачкаі, де він написав, що національні парки Угорщини «Аггтелек» та «Бюкк» готові до співпраці. НПП «Синевир» одразу ж вислав листи-запрошення для налагодження співпраці в адміністраціями обох парків.

Участь у міжнародних конференціях

Міжнародні наукові конференції дають змогу представити свою роботу та досягнення інтернаціональній спільноті.

Національний природний парк «Синевир» вперше взяв участь у П’ятому міжнародному симпозіумі екологів Республіки Чорногорія (ISEMS), що відбувся у жовтні. Організатори – вчені з Департаменту біології Університету Чорногорії і Музею природничої історії Чорногорії.

Директор НПП «Синевир» Микола Дербак та доктор біологічних наук Інституту ботаніки ім. М.Г.Холодного Світлана Зиман представили перед науковою спільнотою доповідь «Про збереження рідкісних судинних рослин в «гарячих точках» у високогір’ї Українських Карпат».

Працівники НПП «Синевир» взяли участь також у Міжнародній науково – практичній конференції, що проходила у м. Рахів у вересні 2013 року на базі Карпатського біосферного заповідника. Тема конференції: «Букові праліси та давні букові ліси Європи: проблеми збереження та сталого використання».

Букові праліси НПП «Синевир», які претендують на включення до світової спадщини ЮНЕСКО, представив заступник директора з науково-дослідної роботи, кандидат біологічних наук Юрій Тюх. Над презентованою науковою роботою під назвою «Сучасний стан букових пралісів НПП «Синевир» працював цілий колектив науковців парку та Інституту ботаніки ім.. М.Г Холодного.

До сучасних загроз буковим пралісам НПП «Синевир» належать як природні, так і антропогенні. Тому невідкладним є завдання включення даних лісів до переліку букових пралісів Карпат Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Є очевидною необхідність віднесення всіх площ пралісів до зони абсолютної заповідності.

Представника ЮНЕСКО професора Ганса Кнаппа працівники парку запросили особисто приїхати до їхньої природно-заповідної установи та ознайомитися із площами природних лісів та пралісів.

У 2013 році НПП «Синевир» зробив вагомий крок для виходу на міжнародний рівень співпраці і у наступному році цей напрямок діяльність буде продовжуватися.

Сайт НПП “Синевир”