З поміж 6,5 тисяч держслужбовців лише одного спіймали на корупції

Вчора, 11 грудня, у прокуратурі Закарпатської області відбулась координаційна нарада керівників правоохоронних органів краю щодо стану запобігання і протидії корупції.

У заході взяли участь голова Закарпатської обласної державної адміністрації, перший заступник голови Закарпатської обласної ради, керівники УМВС, УСБУ та ГУ Міндоходів в області.

З метою удосконалення боротьби з корупцією проведено низку організаційних та практичних заходів для забезпечення реалізації повноважень прокурорів відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України.

На сьогодні є факти розкрадання бюджетних коштів посадовими особами органів влади та місцевого самоврядування, однак правоохоронцями виявлено лише 10 таких кримінальних правопорушень, з яких всі за малозначними фактами – наголосив прокурор області Володимир Корбань.

Недостатньою є і робота щодо виявлення корупційних правопорушень у сфері охорони довкілля, насамперед пов’язаних з незаконною рубкою лісу, розкраданням лісопродукції.

Відсутня системна робота правоохоронців області з виявлення корупційних правопорушень в органах управління на транспорті.

Разом з тим, все більш активно впроваджується практика проведення негласних слідчих (розшукових) дій, при цьому питома вага використання отриманих матеріалів, як доказів на відміну від попередніх років суттєво зросла та в Закарпатті становить майже 75% (у державі 50%).

Із 45 осіб, притягнутих до відповідальності, 24 депутати місцевих рад, 8 посадових осіб місцевого самоврядування, 8 посадових осіб органів державної влади, 1 правоохоронець та всього один державний службовець.

При наявності в області 6,5 тисяч держслужбовців – зауважив Володимир Корбань, – правоохоронні органи спромоглися на виявлення лише одного корупційного правопорушення, вчиненого державним службовцем.

Потребує активізації діяльність спецпідрозділів УБОЗ та УСБУ в області, якими до суду скеровано лише 38 та 16 протоколів відповідно.

З 38 складених протоколів 30 за порушення вимог фінансового контролю – неподання декларації про доходи. З них тільки один відносно сільського голови та один – депутата районної ради, всі інші стосовно депутатів сільських та селищних рад.

Поза увагою працівників УБОЗу залишилися такі найбільш корумповані сфери як охорона здоров’я, державні закупівлі, використання бюджетних коштів за цільовими державними програмами, охорони надр.

Працівниками УБОЗ УМВС України в області складено тільки 4 протоколи про корупційні правопорушення, пов’язані з порушенням обмежень, передбачених ст.6 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції».

Вказане свідчить, що зусилля працівників спецпідрозділу УБОЗ УМВС України в Закарпатській області зосереджені в основному, на виявленні дрібних корупційних правопорушень з метою покращення кількісних, статистичних даних.

Знизилась активність ВБКОЗ УСБУ у сфері протидії корупції адміністративно-правовими заходами. Так, до суду направлено на третину менше ніж торік протоколів про корупційні правопорушення. А судами закрито майже третину з розглянутих протоколів про корупційні правопорушення, складених УСБУ області.

Причиною такої ситуації прокурор вбачає відсутність належного системного підходу у протидії корупції. Виявлено тільки одного правопорушника з 6,5 тис. державних службовців, які наявні в області.

Не викрито жодного адміністративного корупційного правопорушення серед працівників державної прикордонної та митної служби, податкової служби, органів внутрішніх справ, судової гілки влади.

Не викривались також і корупціонери серед службовців обласної держадміністрації та ради, як і у сферах транспорту, приватизації та державних закупівель – при наявній ситуації ми розуміємо, що це не відсутність корупції, а недопрацювання правоохоронців та судової системи – наголосив прокурор.

Аналогічні зауваження звучали і на адресу відділу внутрішньої безпеки Міністерства доходів і зборів України. Адже незважаючи на те, що одним з основних завдань в області є здійснення в межах своїх повноважень заходів щодо запобігання і протидії корупції, його працівниками адміністративно-правовими засобами з початку року взагалі не викрито жодного корупціонера. Усі розуміють, що це не відповідає фактичному поширенню корупційних проявів – наголосив прокурор області.

Володимир Корбань наголосив, що правоохоронні органи краю повинні використовувати в повному обсязі надані їм повноваження для протидії корупції, до того має бути цілеспрямована робота щодо виявлення корупційних кримінальних правопорушень, відповідальність за які передбачена новими статтями Кримінального кодексу України.

Зусилля правоохоронців слід переорієнтувати на викриття корупційних правопорушень серед посадових осіб вищих рангів, на пріоритетних напрямах – наголосив Володимир Корбань.

Через суттєві зауваження до стану досудового розслідування кримінальних проваджень слідчими органів внутрішніх справ прокурор вважає за необхідне підвищити професійний рівень слідчих ОВС, окремі з яких не в повному обсязі володіють методикою розслідування кримінальних проваджень про корупційні правопорушення.

Вимагає Володмир Вікторович і посилення протидії корупції адміністративно-правовими заходами, насамперед серед державних службовців та на пріоритетних напрямах.

Відтак, керівниками правоохоронних органів розроблено та затверджено низку додаткових скоординованих заходів, спрямованих на протидію корупції.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області