На техніку закарпатських фермерів очікує перевірка

Порядок проведення обов’язкового технічного контрою тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів затверджено Постановою Кабінету України від 16 листопада 2011 року №1201.

Цей Порядок визначає процедуру здійснення обов’язкового технічного контролю (далі – контроль) тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів (далі – машини), зареєстрованих інспекціями державного технічного нагляду Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій або Держсільгоспінспекцією та її територіальними органами (далі – інспекції), у результаті якого встановлюється їх справність та придатність до експлуатації або неможливість такої експлуатації

Дія цього Порядку поширюється на суб’єктів господарювання та фізичних осіб, які є власниками зареєстрованих інспекціями машин або уповноваженими ними особами, та на суб’єктів господарювання, уповноважених здійснювати контроль.

Контроль машини здійснюється шляхом:

1) проведення перевірки:

* її технічного стану;

* відповідності типу, марки (моделі), ідентифікаційних номерів машини, державного номерного знака записам у реєстраційному документі;

* наявності відповідних документів;

2) складення протоколу.

Інспекції за погодженням з місцевими держадміністраціями складають щороку до 31 грудня зведений графік здійснення контролю машин (далі – графік) за районом (містом) із зазначенням місця, дня і часу його здійснення.

Графік доводиться до відома власників машин та оприлюднюється у місцевих засобах масової інформації за десять днів до початку здійснення контролю.

Контроль машин здійснюється щороку з15 січня по 15 грудня

Для здійснення контролю машин власники надають такі документи:

– паспорт або інший документ, що посвідчує особу, а також у разі подання документів уповноваженою особою – документ, що підтверджує її повноваження;

– реєстраційний документ на машину;

– квитанцію (платіжний документ), що підтверджує сплату коштів за здійснення контролю.

Власники машин подають для перевірки технічного стану повністю укомплектовану, заправлену експлуатаційними рідинами та вимиту машину.

Суб’єкт господарювання, який уповноважений здійснювати обов’язковий технічний контроль, проводить перевірку технічного стану машини згідно з вимогами до її технічного стану, встановленими Мінагрополітики. Інформація про результати проведення такої перевірки вноситься до уніфікованої автоматизованої електронно-облікової системи (далі – автоматизована система) персоналом, що пройшов підготовку до роботи з такою системою.

На кожну машину, щодо якої здійснено контроль і визнано її справною, складається протокол. Відривний талон до Протоколу перевірки технічного стану закріплюється у правому верхньому куті вітрового скла машини.

Справними вважаються машини, які мають задовільний зовнішній вигляд і технічний стан яких відповідає вимогам нормативно-правових актів, стандартів, технічних умов, іншої нормативно-технічної документації.

У разі коли технічний стан машини не відповідає встановленим вимогам, відповідна інформація вноситься виконавцем до автоматизованої системи.

Якщо під час проведення перевірки технічного стану машини виявлено самовільні зміни конструкції машини (переобладнання машини без її перереєстрації відповідно до законодавства) або небезпечні невідповідності, виконавець вносить відповідну інформацію до автоматизованої системи, а також попереджає замовника про неможливість експлуатації такої машини.

Після перереєстрації в установленому порядку машини або усунення небезпечних невідповідностей здійснюється її повторний контроль, про що вноситься інформація до автоматизованої системи.

Під час здійснення контролю машин суб’єкт господарювання уповноважений здійснювати обов’язковий технічний контроль застосовує сертифіковані засоби вимірювальної техніки.

 Державна інспекція сільського господарства в Закарпатській області