Все більше закарпаток їдуть народжувати в Угорщину

35-річна ужгородка Світлана довго не роздумуючи вирішила народжувати свою другу донечку в Угорщині. Пояснила, що в пам’яті закарбувалися неприємні спогади 10-річної давності, коли в Ужгородському пологовому будинку з’явилася на світ її первісток.
Гнітюча обстановка у палаті зі старими скрипучими ліжками, застеленими зношеною білизною, з обдертими стінами не додавали комфортного оптимізму до материнських радощів. Але найжахливіше було те, що породіллі всю ніч не виключали світло, боячись аби таргани не заповзали до ліжок, на яких вони годували новонароджених діток.

Тому для других пологів свідомо обрали найближчу за кордоном угорську регіональну лікарню в невеликому містечку Кішварда, що 35 км від Ужгорода. Тут працює відома лікар-акушер Тетяна Ерделі, яка після закінчення медичного факультету в Ужгороді виїхала на постійне проживання до сусідньої держави. 12 років поспіль її пацієнтами, в основному, були і є жінки та доньки поважних працівників держустанов, правоохоронних органів, служителів Феміди та представників бізнесу із Закарпаття. Не дивно, бо пологи в угорській лікарні не з дешевих. Але все офіційно. Тижневе перебування тут коштує майже 700 доларів. Сюди входять медичні консультації, ультразвукові дослідження під час вагітності, спеціальна їжа для породіль, просторі та чисті палати, всі необхідні щеплення для малятка.

Правда для легітимного народження свого чада потрібні правові документи, засвідчені в Генеральному консульстві в м.Ніредьгаза (свідоцтво про одруження, паспортні дані тощо). Потім, коли дружина народжує, батько реєструє дитину у місцевому загсі. Після цього, необхідно сплатити не менше 300 доларів за послуги того ж консульства (переклад та засвідчення документів), аби правомірно виїхати з новонародженим з Угорщини до України. Зате, коли дитина досягне 16-літнього віку, вона матиме право отримати угорське громадянство.

Але батьків такі витрати не лякають. Пані Світлана, яка працює приватним підприємцем в обласному центрі, каже, що нинішні “тарифи” в Ужгородському пологовому будинку коливаються від 700 до 1000 доларів, а за кесаревий розтин ще дорожче. Але, як годиться, без належного сервісу та гарантії кваліфікованих акушерських послуг.

До речі, в угорській лікарні якраз народжувала ще одна ужгородська жіночка. Нам довелось поспілкуватися з її чоловіком. В’ячеслав розповів, як два роки тому виніс на руках свою 23-річну дружину з-під скальпелю в операційній залі однієї з ужгородських лікарень. Тоді у жінки діагностували позаматкову вагітність. Вітчизняні “професори-лікарі” вже готували позбавити молоду жінку труб, після чого вона б ніколи не змогла б народити. Але в останню мить хтось порадив йому звернутися до Тетяни Ерделі. Сповнений останньою надією на краще, чоловік стрімголов вивіз дружину за кордон у Кішварду. Там їй за годину зробили операцію, акуратно все видаливши лазером. Нескладна операція обійшлася подружжю у 100 у.о… Минуло два роки, як на днях молода матуся вже успішно народила тут першого синочка.
Також пан В’ячеслав поділився, що разом з дружиною, крім українських паспортів, мають ще й угорські. Вони добре обізнані із вітчизняним законодавством. Хоча подвійне громадянство в Україні відповідно до Конституції офіційно заборонено, але конкретного кримінального покарання за це досі нема.

Він чемно сплачує страхові внески в Угорщині, тож за їхніми законами син щомісяця отримуватиме на особистий рахунок від держави по 50 євро соціальної допомоги, аж до 18 років. Неважко підрахувати – у сукупності це майже 15 тисяч євро. Крім того, батьки ще й офіційно планують зареєструвати новонародженого і в рідній неньці Україні та отримувати, хоч із великим запізненням, ті “злощасні” 25 тисяч гривень матеріальної допомоги. Чоловік обурено каже, що державні діячі обкрадають народ на кожному кроці, то чому ми маємо просто спостерігати і жити як доведеться, коли можна жити краще! Тим паче, що ужгородські породіллі досі ще не отримали через казначейство перший транш матеріальної допомоги, передбачені вітчизняним законодавством.

Наостанок нам вдалося дізнатися у генконсула України в м.Ніредьгаза Сергія Бороденкова, що з початку 2013 року до дипломатичного відомства вже звернулося понад 480 пар, які народжували в Угорщині своїх дітей. Торік – на сотню менше. В основному це закарпатці, які прагнуть, аби їх діти, маючи угорський паспорт, в подальшому могли безперешкодно отримувати якісну освіту та забезпечено жити у сусідній економічно стабільній державі.

Вікторія Сенгетовська

http://www.uzhgorod.net.ua