Укрзалізниця хоче віддати електрички приватникам

У Міністерстві інфраструктури вже навіть розробили відповідний законопроект. Кажуть, що на такий крок пішли вимушено, адже перевезення збиткові, за пільговиків компенсації майже немає, а кількість зношених вагонів вражає. Тому й готові віддати галузь у хороші руки.

Новація, яку пропонує міністерство, стосується електричок. Мовляв, приміські перевезення залізницею надто вже збиткові та й людям вже давно набридли старезні вагони. Альтернатива ж, у вигляді приватних компаній водночас і лякає, і обнадіює: з одного боку покращаться вагони і обслуговування, з іншого – невідомо якою буде ціна питання. Адже встановлюватимуть її також приватники.

Пасажири традиційної української електрички скаржаться, що вони запізнюються, тут є дірява підлога, не закриваються двері і дуже холодно.

Чиновники кажуть, що півтори тисяч потягів забезпечують перевезення понад одного мільйону пасажирів за день. Річні цифри взагалі вражають – 361 мільйон пасажирів по всій країні. Дохід від приміських сполучень складає біля 500 мільйонів гривень в рік, але цієї суми Укрзалізниці замало, бо витрати на забезпечення перевезення складають 4 мільярди. Причиною усіх бід електричок називають пільговиків. Серед постійних користувачів їх найбільше – 70 %. Возять безкоштовно, а компенсації від держави майже немає, а відтак і грошей, які б могли пустити на ремонт вагонів, 90 % практично не придатні для використання. Для оновлення парку рухомого складу до 2020 року необхідно витратити 16 мільярдів гривень.

tsn.ua