Site icon zakarpatpost.net

Котли і енергоустановки на Закарпатті експлуатують з порушеннями

Під час здійснення регулярної наглядової роботи на об’єктах високого ступеню ризику фахівці територіального управління Держгірпромнагляду України у Закарпатській області на протязі минулого року постійно тримали в полі зору діяльність енергопостачальних підприємств і суб’єктів господарювання, які експлуатують парові та водогрійні котли.

Щодо посудин під тиском, то з початку року державні інспектори, за інформацією начальника державної інспекції нагляду в промисловості та за об`єктами підвищеної небезпеки теруправління Віталія ЛЯХОВИЧА, здійснили 74 перевірки дотримання суб’єктами господарювання вимог нормативно-правових актів з охорони праці під час експлуатації парових та водогрійних котлів. Було виявлено 462 грубі порушення, найбільш характерними з яких стали не проведення періодичних технічних оглядів котлів; відсутність відповідальних осіб за безпечну експлуатацію котлів; введення в дію обладнання підвищеної небезпеки без реєстрації та отримання відповідних дозволів.

За допущені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 46 посадових осіб; експлуатацію восьми одиниць обладнання, з огляду на існуючу загрозу оточуючим, було заборонено.

Цілий ряд упущень, т.зв. «вузьких» місць існують у діяльності енергопостачальних підприємств області. Так, під час 22 перевірок щодо організації проведення оперативного обслуговування електроустановок енергопостачальних підприємств та виконання робіт оперативно-виїзними бригадами виявлено 285 порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Серед них: вкрай низька ефективність протиаварійних тренувань з оперативно-виробничим персоналом для набуття ними навичок та здатності швидко і правильно діяти під час виникнення надзвичайних ситуацій; невчасний ремонт пошкоджених закритих трансформаторних підстанцій, внаслідок чого атмосферні опади потрапляють на електрообладнання; використання інструментів з одношаровою ізоляцією та простроченими термінами випробовування; не своєчасна заміна згнилих і пошкоджених опор на залізобетонні опори тощо.

До адміністративної відповідальності за такі чи подібні порушення притягнуто 23 посадові особи. Роботу щодо наведення належного порядку у вказаних галузях буде продовжено і в 2014 році.

ТУ Держгірпромнагляду в Закарпатській області

Exit mobile version