Закарпатські садівники кажуть, що теперішнє аномальне тепло культурам не зашкодить

Стверджують, що такі «тимчасові весни» посеред зими є вже звичними для області, а тому рослини вже пристосувалися.

Вже таки тривале як для грудня тепло, звичайно, лякає закарпатських городників та садівників. Особливо тих, хто добре підготував свої зелені господарства до зими, утепливши їх. Не хочеться вторинного цвітіння яблуні чи груші, а, відтак, їхньої загибелі від знову таки короткотривалих міцних зимових морозів. А на Закарпатті інших, як показує кількарічний «погодній» досвід, не буває – тут зима, так би мовити, дає знати про себе «поетапно» і неочікувано з листопада по березень.

Та ужгородський садівник Михайло Бабідорич заспокоюює – каже, що цьогоріч ніяким культурам нічого не загрожує – « Найперше, у нас культури в більшості морозостійкі. Якщо і ні – то вже пристосовані до «закарпатської погоди». По- друге, така температура триває поки не довго, а більше і не буде – вже на православне Різдво, за прогнозами, нас чекають справжні зимові морози- холоди. За такий короткий термін дерево «не прокинеться».

Садівник каже, що вчора обходив свій багатокультурний сад і, окрім листкових бруньок, не побачив на деревах жодних «весняних проявлень». « Плодових бруньок не з’явиться. Вони утворюються набагато пізніше лискових — якщо б така температура протрималася ще з кілька тижнів,і якщо б у дереві розпочався сокорух, – а такого не буде», – заспокоює Михайло Бабідорич.

Спеціаліст радить всім закарпатцям, які доглядають за садом, вже після перших морозів зібрати однорічні пагони культур і перенести у підвал чи інше місце, де є стала плюсова температура – вже навесні буде що привити.

http://zelene.net