Закарпатці сьогодні відзначають Старий Новий рік

Традиція відзначати Старий Новий рік пов’язана з розбіжністю двох календарів: юліанського календаря «старого стилю» і григоріанського — календаря «нового стилю».

Ця розбіжність у XX-XXI століттях становить 13 днів, тому Новий рік за старим стилем відзначається в ніч з 13 на 14 січня.

14 січня (1 січня за старим стилем) християнська церква вшановує пам’ять святого Василія Великого, архієпископа Кесарії Капподакійської. У давнину цей день мав назву Василіва дня і мав вирішальне значення для всього року. Вечір напередодні (нині 13 січня) називався Василівим вечором. А ще його називають «щедрим», оскільки прийнято готувати «щедру кутю» багатий стіл після різдвяного посту.

У багатьох регіонах Україні, Росії та Білорусії в ніч на 14 січня заведено засівати будинки рідних і близьких пшеницею. Ця традиція символізує побажання щедрого врожаю та достатку в родині.  Старий Новий Рік А багатьом людям старий Новий рік навіть більше до душі, ніж Новий рік, оскільки він не несе звичної метушні й гамору, які притаманні 1 січня.

http://nedilya.net