14 січня – цей день в історії

Дізнайтесь все про цей день в історії.

1604 – відкрилася Гемптон-Кортська конференція на чолі з королем Англії Яковом I для обговорення вимог пуритан зі зміни доктрини Англіканської церкви.

1761 – в бій у індійського міста Паніпат 90-тисячне військо афганців (під командуванням Ахмад-шаха Дуррані) в союзі з індійськими мусульманськими загонами повністю знищило військо маратхських князів.

1929 – в ході укрупнення одиниць адміністративного-територіального поділу РРФСР була утворена Центрально-Промислова область. До неї увійшли Московська, Рязанська, Тверська і інші губернії.

1943 – війна на Тихому океані: почалася евакуація японських військ з острова Гуадалканал.

1969 – в результаті пожежі на борту авіаносця ВМС США «Ентерпрайз» в районі Гавайських островів загинуло 27 людей, знищено 15 літаків.

1972 – взійшла на трон королева Данії Маргрете II. Цікаво, що королева знаходиться поза партійної політики і не озвучує особистих політичних поглядів.

1989 – Миколою Расторгуєвим та Ігорем Матвієнко заснована група «Любе».

1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Мексикою.

2005 – космічний зонд «Гюйгенс» здійснив посадку на Титан – супутник Сатурна, другий за величиною супутник у Сонячній системі (після Ганімеда).

14 січня народились:

83 до н. е. – Марк Антоній, скандальний римський політик і воєначальник. В юності Антоній відрізнявся пияцтвом, триньканням грошей і часто розгулював по вулицях разом зі своїми братами та друзями, потрапляючи в різні бійки.

38 до н. е. – Друз Старший, римський воєначальник, брат імператора Тіберія.

1818 – Захаріас Топеліус, видатний фінський письменник і поет, який писав шведською мовою; також він запропонував білий і блакитний кольори для прапору Фінляндії.

1827 – Петро Петрович Семенов-Тян-шанський, російський географ і громадський діяч, віце-голова Російського географічного товариства.

1824 – Володимир Васильович Стасов, російський художній і музичний критик, історик мистецтва і один з організаторів Товариства передвижників.

1875 – Альберт Швейцер, німецький теолог і лікар, лауреат Нобелівської премії миру 1952 року.

1882 – Іван Огієнко (митрополит Іларіон), український православний митрополит, мовознавець, історик церкви, культурний діяч.

1911 – Анатолій Наумович Рибаков, російський письменник ( «Діти Арбата», «Зброя»).

1924 – Владлен Бахнєв, російський письменник, сценарист. Писав сценарії гумористичних виступів для Тарапуньки і Штепселя, Райкіна тощо; є співавтором сценарію кінофільму «Іван Васильович змінює професію».

1937 – Іслам, український прозаїк, поет, публіцист, кінодраматург, лауреат Шевченківської премії.

1948 – Валерій Харламов, радянський хокеїст. Він представлений в залі хокейної слави в Торонто.

1966 – Марко Хіетала, бас-гітарист і другий вокаліст фінської симфо-метал групи Nightwish, Так само є вокалістом, бас-гітаристом і учасником фінської групи Tarot.

http://www.parta.com.ua