Сьогодні – переддень останнього різдвяного свята Хрещення Господнього – Водохресний Святвечір

Вважається, що в Богоявленську ніч Небо відкривається і чого в нього попросиш те й збудеться, тому годиться зустрічати свято благоговійно з молитвами.

Протягом усього дня віряни постують або взагалі утримуються від споживання їжі.

І сідають їсти лише з вечірньою зорею, але й тоді на стіл подаються тільки пісні страви: смажена риба, гречані млинці, вареники з капустою, узвар і кутя.

Зазвичай перед святом Водохреща готують голодну кутю — останню кутю різдвяно-новорічних свят. З голодною кутею пов’язаний обряд «закликання морозу». Господар набирав ложку куті, підходив до вікна і тричі говорив: «Морозе, йди до нас куті їсти!» Після паузи ще раз звертався: «Не йдеш? То не йди ні на жито, ні на пшеницю, ні на всяку пашницю!»

Напередодні, у водохресний святий вечір, священнослужителі у храмах освячують воду. Споконвіку освячену цього дня воду вважають рятівною від безлічі недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми і домівки. Водохрещенська вода не псується, не має запаху і зберігається упродовж року. Це – загадковий факт, який вчені можуть лише констатувати, пояснити його природу вони не в силі.

http://nedilya.net