“Закарпатгаз” планує направити на соцгарантії 4,5 млн.

Наприкінці минулого року між працівниками та правлінням ПАТ «Закарпатгаз» було укладено новий колективний договір, який набув чинності з 1 січня 2014 р. та діятиме впродовж наступних п’яти років. Впродовж 2014 року соціальні виплати за новим договором складуть 4,5 млн. грн.

Колективний договір розроблявся і приймався максимально відкрито. До процесу його підготовки були залучені не лише працівники товариства, керівники профспілкової організації, а й представники галузевих профспілок.

Сьогодні на підприємстві працює понад 1,4 тисяч чоловік, а соціальний пакет компанії є одним з кращих в Закарпатті. Так, він включає в себе виплату грошової допомоги на оздоровлення, дотації на харчування, матеріальну допомогу при одруженні та народженні дитини, підвищення рівня кваліфікації фахівців, організацію відпочинку працівників та членів їх сімей.

«Користуючись наданим законом правом встановлювати додаткові, порівняно з законодавством, соціальні гарантії та пільги для працівників за рахунок власних коштів, адміністрація використовує їх як засіб для зацікавлення і заохочення до поліпшення дисципліни праці, стабілізації виробничого процесу, підвищення продуктивності праці», – відзначив голова правління ПАТ «Закарпатгаз» Віталій Шатило.

Згідно з новим колективним договором було збільшено розмір виплат при одруженні працівників з 200 до 500 гривень, одноразове матеріальне забезпечення у зв’язку з ювілеєм (50 років), підвищений рівень матеріальної допомоги при звільненні працівника у зв’язку з виходом на пенсію, народженні дитини, смерті близьких родичів тощо.

Важливою складовою нового колективного договору є те, що умови виплат та компенсацій чітко визначені і регламентовані, що гарантує рівний доступ до них всіх працівників.

У новому колективному договорі виключена можливість одночасного застосування однотипних виплат. Скасування неефективних видів винагороди дозволяє забезпечити справедливий підхід до всіх без виключення працівників.

«В умовах постійного падіння обсягів транспортування газу і несприятливої економічної ситуації ПАТ «Закарпатгаз» – одне з небагатьох підприємств області, яке гарантує своїм працівникам легальне працевлаштування і гарний соціальний пакет», – наголошує секретар конференції трудового колективу Товариства Василь Симулик.

Колективний договір – це двостороннє зобов’язання, укладене на певний термін між працівниками в особі профспілкових організацій та адміністрацією компанії. Колективний договір регулює виробничі, трудові і соціально-економічні відносини на підприємстві.

Крім того, колективний договір може передбачати додаткові гарантії та соціально-побутові заохочення.