В Ужгороді вирішували як побороти корупцію на кордоні

У четвер, 23 січня в департаменті житлово-комунального господарства, будівництва та інфраструктури ОДА ініціювали нараду з керівництвом Мукачівського та Чопського прикордонних загонів, міжнародними перевізниками, на якій йшлося про спрощення перетину кордону для організованих груп туристів та унеможливлення корупції при перетині кордону.

Провів нараду заступник директора департаменту-начальник управління інфраструктури, транспорту та туризму Едуард Маляр. Участь у нараді також взяли заступник начальника управління Уктрансінспекції в Закарпатській області Володимир Бондарчук, заступники начальники штабів Мукачівського прикордонного загону Костянтин Гулеватий та Чопського прикордонного загону Віталій Горнонг , представники компаній-перевізників.

Як поінформував заступник директора департаменту-начальник управління інфраструктури, транспорту та туризму Едуард Маляр в період новорічно-різдвяних свят зросла кількість туристів, які перетинали державний кордон на території нашої області. Так, пік активності припав на 3 січня, коли лише перехід «Ужгород-Вишнє Нємецко» перетнуло 83 автобусів. Нині на території Закарпаття 79 юридичних та фізичних осіб мають ліцензії на міжнародні перевезення пасажирів автобусами. Вони перевозять пасажирів 151 транспортними засобами. Водночас лише за останні два роки кількість регулярних рейсів міжнародного сполучення скоротилася більш, ніж удвічі – з 12 до 5.

Саме «корки» на кордоні можуть провокувати корупційні зловживання, — зазначали присутні на нараді перевізники. Тому і перевізники, і працівники держприкордонслужби наголосили на необхідності координації зусиль з вирішення проблем. В свою чергу прикордонники поінформували про заходи, які запроваджуються на пунктах перетину кордону. Так, в період виникнення черг автобусів, оперативно буде збільшено кількість працівників прикордонної служби, які оформлюватимуть проходження прикордонного контролю. Також запроваджено телефон «довіри» прикордонної служби (044-527-63-63), за яким кожен бажаючий може поінформувати про факти збирання коштів в автобусах за проходження прикордонного контролю. Відповідні інформаційні листівки будуть знаходитися в кожному з автобусів, які перетинають кордон.Наголосили й на тому, що на кордоні діє система завчасного інформування туроператорами прикордонників про час перетину кордону автобусами – це суттєво пришвидшить перетин пасажирами процедури контролю на кордоні.

Департамент ЖКГ, будівництва та інфраструктури ОДА