Понад 64 тисячі осіб перетнули український кордон на новорічні свята

У пункті пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецьке» пройшла чотирьохстороння зустріч.

Захід відбувся вчора, 27 січня, на території України. Під час українсько-словацької зустрічі суміжних прикордонних та митних служб обговорювалося виникнення черг в пунктах пропуску, заходи щодо динамічного функціонування в разі збільшення пасажиро-транспортного потоку, а також питання узгодження порядку та термінів припинення функціонування пункту пропуску «Малі Селменці».

Зокрема, представники української сторони проінформували своїх зарубіжних колег про ситуацію в пункті пропуску в період різдвяних та новорічних свят та з 2 по 4 січня 2014 року, коли на виїзд з території України було оформлено понад 64 тисячі осіб, майже 23 тисячі транспортних засобів та 528 автобусів. Також під час заходу було наголошено, що після проведення моніторингу ситуації було визначено, що середній час очікування транспортними засобами для в’їзду на територію Словацької Республіки становив 35 хв. У передвихідні та вихідні дні легкові транспортні засоби перебували на території пункту пропуску «Ужгород» в зоні прикордонного контролю, відносно яких митні та прикордонні формальності на українській стороні завершено в повному обсязі і складали від 40 до 85 хв.

Як один із аргументів щодо пришвидшення оформлення ТЗ на в’їзд до Словаччини було зазначено й про те, що в засобах масової інформації було широко висвітлено проблематику тривалого очікування транспортних засобів на лінії кордону і тому громадськість очікує якісних змін.

В зв’язку з цим, під час зустрічі сторони домовились здійснювати оформлення автобусів, використовуючи можливості вантажного напрямку, збільшити кількість смуг для оформлення легкових транспортних засобів до чотирьох, а в часи, коли спостерігатиметься збільшення пасажиро-транспортного потоку та його накопичення, буде забезпечуватись пропуск не менше 50 легкових транспортних засобів за годину.

Щодо питання реконструкції пункту пропуску «Малі Селменці», то сторонами вирішено погодити спільні дії з 28 квітня по 30 травня 2014 року й призупинити оформлення громадян з 8:00 28 квітня 2014 року, – повідомляє інформаційно-комунікаційний відділ Головного управління Міндоходів у Закарпатській області.