Оголошення розшуку, як один із заходів примусового виконання рішень

Сектор аналітики та статистики управління ДВС ГУЮ в Закарпатській області інформує:

Примусове виконання рішень в Україні покладається на державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України. Державний виконавець під час примусового виконання рішення вживає всіх заходів передбачених законодавством України, необхідних для своєчасного і в повному обсязі виконання рішення. Одним із таких заходів є розшук.

Відповідно до ст. 40 Закону України «Про виконавче провадження», у разі відсутності відомостей про місце проживання, перебування чи місцезнаходження боржника – фізичної особи, а також дитини за виконавчими документами про відібрання дитини державний виконавець звертається до суду з поданням про винесення ухвали про розшук боржника або дитини. У разі необхідності розшуку транспортного засобу боржника державний виконавець виносить постанову про такий розшук, яка є обов’язковою для виконання органами внутрішніх справ.

Розшук боржника – фізичної особи, дитини, розшук транспортних засобів боржника здійснюють органи внутрішніх справ, а розшук боржника – юридичної особи та іншого майна боржника організовує державний виконавець. Розшук оголошується відповідно за місцем виконання рішення або за останнім відомим місцем проживання, перебування, місцезнаходженням боржника чи місцезнаходженням його майна, або за місцем проживання (місцезнаходженням) стягувача.

Всі понесенні витрати пов’язані з розшуком стягуються з боржника, у встановленому Законом порядку.

Відповідно до ст. 40 Закону України «Про виконавче провадження», дії та бездіяльність державного виконавця, пов’язані з розшуком боржника або його майна, можуть бути оскаржені у десятиденний строк у порядку, встановленому цим Законом.

Слід зазначити, що за допомогою системи відео фіксації номерних транспортних засобів «Рубіж», значно збільшився відсоток розшуканих транспортних засобів. Так, протягом 2013 року виявлено 594 транспортних засобів боржників, із них декілька десятків автомобілів знайдено, зокрема і інших регіонах України, що дає змогу державним виконавцям в подальшому вживати всіх необхідних заходів для примусового виконання рішень.

Провідний спеціаліст сектору аналітики та статистики управління ДВС ГУЮ в Закарпатській області Дмитрук М.М.

https://zakarpatpost.net