…Не живу – існую. Востаннє м’ясо купувала у липні 2013 року

Більше половини витрат закарпатців припадає на продукти, вартість харчування однієї умовної особи – 26 гривень на добу. При цьому найдорожче обходяться фрукти, м’ясо і м’ясні продукти

Днями заступник начальника управління обстежень домогосподарств, начальник відділу обстежень головного управління статистики Ганна Лучківська повідомила, що у Закарпатській області нараховується 356 тисяч домогосподарств, з них 59,3% у сільській місцевості. Середньомісячні сукупні витрати домогосподарства сільської місцевості на одного умовного члена в місяць 1496,20 гривні та були на 12,6% нижчими, ніж витрати міських жителів (1711,10 грн.). У структурі сукупних витрат найбільшу частку – 52,9%, як і в попередніх роках, домогосподарства села направляли на харчування. Вартість харчування однієї умовної особи на добу становила 25,99 гривні. 

Це, звичайно, були наведені сухі цифри статистики. Згадалася історія на центральному базарі Ужгорода, перед самим Новим роком біля м’ясного прилавку. Хтось із ужгородців, не торгуючись, бо знають, що ціну на м’ясо в нас традиційно перед святами торговці наганяють до небачених висот, брали стейки, вирізки, шмати м’якоті. А пенсіонерка попросила кремезного м’ясника вибрати не дуже жилаві шматки м’ясних зрізів, щоб зробити з них трохи котлет. «Живу одна. Працювала на швейній фабриці 30 років. Чоловік помер, а дітей Бог не дав, – зніяковіло, і не зрозуміло перед ким, вибачалась бабця. – Хочу, аби, як у всіх людей, було ми свято…».

Журналіст «НЕДІЛІ» поцікавився у мешканців Ужгорода – скільки вони витрачають грошей на продукти харчування для всієї сім’ї в місяць.

Тетяна, перукар:

– Я ніколи не рахувала, ми скуповуємось поступово, по кілька разів у місяць. Ну, десь тисяча сто йде на продукти. Ми живемо вчотирьох. І це при тому, що маємо городи.

Любов Олександрівна, пенсіонерка:

– Та багато витрачаємо, нас же п’ять чоловік у сім’ї. Більше двох тисяч йде. Купуємо лише необхідні продукти. Фрукти рідко беремо, хіба що на Різдв’яні свята купили мандаринів.

Олександр, охоронник:

– Нас троє в родині. У місяць на продукти витрачаємо приблизно 1 300 гривень.

Валентина Іванівна, пенсіонерка:

– У мене ж двоє внуків. То більше двох тисяч гривень. Повністю моя пенсія та зарплата невістки йде на продукти. У родині нас п’ятеро.

Лідія Василівна, пенсіонер:

– Десь 800 гривень на двох. Продукти ми закупляємо один раз у місяць, але потім ще докупляємо. Крупи там, цукор, олія – раз у місяць. А все інше, чого не вистачає, поступово докупляємо. Одягу не беру, накупувала ще в 70-х – висить у шафі, нікому ходити, хіба беру взуття на зиму.

Галина Дмитрівна, пенсіонерка:

– Квартира майже 500 гривень, а пенсія 1 100 гривень. От і рахуйте, скільки йде на продукти. Живу я сама. Не живу – існую. Востаннє м’ясо купувала у липні 2013 року на свій день народження! Із фруктів купую інколи яблука…

Наталія, продавець квітів:

– Гривень 1 500. Бо ми зараз з батьками проживаємо. Намагаємось один раз крупно скупитись . Але все одно потім ще докуповуємо.

Лариса Володимирівна, домогосподарка:

– Десь до півтора тисячі гривень. Але це при тому, що в нас свій город і м’ясо. У нас в родині шість чоловік. 

Юлія, секретар:

– Фактично дві третіх доходів. Десь півтори-дві тисячі. Нас четверо в сім’ї. А коли і п’ять, як бабуся приїжджає.

Галина Василівна, молодша медсестра:

– Ой, дуже багато на це затрачається. Я ніколи не підраховувала, але фактично вся моя зарплата. Я отримую 1200 гривень. Нас п’ятеро в родині.

Загалом же, Україна посідає одне з останніх місць в Європі за часткою витрат на харчі: українці витрачають на їжу більше, ніж громадяни всіх європейських країн. Про це свідчить проведене агентством «РИА-Рейтинг» дослідження. Частка витрат на продукти харчування в країнах із забезпеченим населенням і високим рівнем життя, як правило, низька і становить 10-15% від витрат сімей, звертають увагу дослідники. Всі інші витрати здійснюються на дозвілля, подорожі, комунікації, хорошу медицину та освіту, техніку та одяг. У країнах з низькими доходами, а часто і високими цінами, картина кардинально інша: тут на їжу йде значна частина бюджету сім’ї. Водночас, середньостатистична сім’я в Україні на їжу витрачає більше половини своїх витрат (50,2%). Багато в чому це обумовлено, насамперед, невисокими середніми доходами жителів, відзначають дослідники. Перші місця в рейтингу займають одні з найбільш благополучних країн Європи – Люксембург та Велика Британія. Видатки на продукти харчування (з урахуванням безалкогольних напоїв) люксембурзької сім’ї становлять до 9% від її споживчих витрат. У числі лідерів також такі країни Північної і Центральної Європи, як Данія, Норвегія, Німеччина і Австрія.

Газета “НЕДІЛЯ”