Стрімкий ріст долара б’є рекорди, а кризу вже порівнюють з 2008 роком

За словами експертів, на курс долара вплинули і стрілянина на Грушевського, і словесні перестрілки в Раді.

Долар продовжує стрімко рости. У вівторок, 4 лютого, на міжбанку встановили черговий рекорд за останні 5 років. Долар тут купували по 8,9 гривні, а євро сягнуло позначки аж в 12 гривень.

Як йдеться в сюжеті ТСН, імовірно, близьку до цієї цифри завтра в обмінниках побачать українці, які і так вже шоковані цифрами на табло курсів валют.

Лише від учора вартість долара та євро зросла на 10 копійок. А за останній тиждень майже на 40. Водночас, як кажуть експерти, ситуація дуже схожа з 2008-им, коли українці панічно скуповували по півтора мільярда доларів щомісяця. Нині ж, за підрахунками експертів, цифра схожа. Але, додають, що у падінні курсу не все залежить від самої України, оскільки на часі падають майже всі валюти всіх розвинутих країн.

Водночас, експерти застерігають, що валюта ще більше гратиме на нервах українців через так званий перестріл курсу. На руку такій валютній стрілянині, пояснюють експерти, зіграла і стрілянина на Грушевського, і словесні перестрілки у Верховній Раді. “Політична криза зараз ніяк не вирішується. В результаті, зростання курсу – це якраз заслуга політичної кризи. Виходить так – бізнес панікує, бізнес не знає що робити і він дійсно купує валюту”, – каже експерт Олександр Охрименко.

Крім того, на курс тисне активність “Нафтогазу” на валютному ринку. Адже платити за газ він мусить саме валютою. Поки що експерти не беруться казати, коли ситуація стабілізується, але запевняють, що нижче 8,3 гривень за долар вже можна не чекати.

Кореспондент ТСН Олександр Романюк

http://tsn.ua