20 землекористувачів дали попередні згоди на викуп ділянок у Берегові для будівництва об’їзної дороги

В Ужгороді пройшло засідання обласної комісії щодо забезпечення відведення земельних ділянок для будівництва об’їзних доріг села Ракошино Мукачівського району, міста Берегова та села Астей до МАПП „Лужанка”.

Що стосується дороги у Ракошині, то досі було на перепоні те, що сільрада не приймала рішення про викуп земельних ділянок, попередньо запропоноване Службою автомобільних доріг області. Сьогодні ж на засіданні комісії голова села представив уже прийняте депутатами рішення, яке враховує інтереси громади населеного пункту. Тож наступним кроком має стати розпорядження Мукачівської РДА про викуп ділянок, де заплановано звести міст. Що стосується інших ділянок, то наразі тільки частково виготовлені акти на землю, інші землевласники елементарно не замовляють акти на землю.

– Ще у 1986 році було ініційовано питання створення об’їзної дороги. Перш за все, це пов’язано з безпекою самих мешканців села, адже знаємо, що на цьому шляху трапилося багато автопригод. За останній рік на діючій дорозі було встановлено нові автобусні зупинки, 2 світлофори, для того, щоб зробити рух на тут безпечнішим. Але всі ми розуміємо, що основна наша мета – це нова об’їзна дорога, тільки вона зможе вирішити ці всі проблеми. За цей час землевпорядники навели лад із ділянками, сприяли ракошинцям у виготовленні земельних актів. Та у цій справі має бути двостороннє сприяння, людям треба роз’яснити суспільну значущість цього проекту, бо поки що ми рухаємося, на жаль, в односторонньому напрямку, – зазначив Михайло Попович.

Також буде надіслано звернення до Кабміну щодо роз’яснення механізму викупу земельних ділянок Службою автомобільних доріг області. Адже наразі згідно з законодавством викуповувати ділянки мають право сільради та РДА.
Стосовно автошляху об’їзної автодороги Берегово та с. Астей до МАПП „Лужанка”, то наразі вже отримані попередні згоди 20 власників земельних ділянок на викуп (м. Берегово). Ще троє поки не дали нотаріальної згоди. Двоє з них постійно проживають за межами України, ще одна громадянка відмовляється від продажу ділянки.

На території Дийдянської сільради зараз проводиться збір попередніх згод на викуп, проведено роботи із землеустрою, сформовано список землевласників, чиї ділянки знаходяться на смузі відведення.

Для зосередження ґрунтового резерву Службі автомобільних доріг необхідні землі на території Астейської сільради.

Рішення ради прийняте, та наразі потребує чисто технічної редакції: словосполучення «тимчасове користування» необхідно замінити на слово «оренда».

Деякі ділянки для будівництва дороги належать двом землекористувачам – Астейській сільраді та Закарпатському інституту агропромислового виробництва. Тож фактично розпорядником цих земель є Кабмін. Тому одним з подальших кроків буде звернення до уряду з приводу використання цих земель.

Прес-центр ОДА

http://www.carpathia.gov.ua