“Афганці” розповіли Ледиді про свої проблеми

Уже традиційно напередодні відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та річниці виведення військ з Афганістану, у четвер, 13 лютого, відбулася зустріч голови Закарпатської ОДА Олександра Ледиди з представниками громадських організації учасників бойових дій.

Також на зустрічі були присутні заступник голови ОДА Павло Черевко, заступник голови обласної ради Андрій Сербайло, директор департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Віктор Мацола, голова Закарпатської територіальної організації Української спілки ветеранів війни Афганістану Адам Удод та керівник Закарпатської обласної Спілки ветеранів війн Михайло Куцкір, керівники районних та міських організацій.

Звертаючись до присутніх, Олександр Ледида зазначив:

– Цього року 15 лютого ми відзначаємо 25-у річницю виведення військ з території Афганістану. Ця дата для всіх учасників тих подій є знаковою. Кожен, хто пройшов непростий шлях війни, залишив на бойових полях частину своєї душі, здоров′я та молодості. Зараз наше завдання, за дорученням глави держави, – це забезпечення соціального захисту кожного колишнього воїна-інтернаціоналіста.

Наразі в області на обліку перебуває 11448 ветеранів війни, з них: 1982 – інваліда війни; 4093 – учасника бойових дій; 2459 – учасника війни; 2914 – вдови. За інформацією Віктора Мацоли, у 2013 року було отримано 524 санаторно-курортні путівки для оздоровлення ветеранів війни. У разі ж купівлі путівок на лікування за власний рахунок, кошти поверталися. За рахунок коштів Програми «Турбота» одноразову грошову допомогу отримали 3 917 осіб, у тому числі ветерани війни, у загальній сумі понад 2,5 млн. грн. Минулоріч було придбано 2 квартири та один будинок для ветеранів в Ужгороді, Хусті та Воловці. Кошти на купівлю квартир передбачені і на цей рік.

Колишні воїни-інтернаціоналісти розповіли про проблеми з якими доводиться стикатися їм та їхнім сім’ям у повсякденному житті. Так, як розповіли учасники, в Ужгороді, після встановлення в квартирах бойлерів, електричного опалення, платня за електроенергію зросла у рази. Проблеми б не було, якби на обладнання вдалося виготовити документацію. Та відповідні служби затягують з її виготовленням. Влада теж дистанціювалася від вирішення цього питання, – зазначили учасники зустрічі. А без документів на обладнання колишні воїни-афганці та їхні сім’ї не можуть скористатися наданими їм пільгами у сплаті за послуги. Також проблемним залишаються питання ремонтів квартир, медзабезпечення ужгородських афганців. Подібні проблеми виникають і у Мукачеві – це забезпечення ліками та фінансова допомога роботи афганських організацій.

Олександр Ледида зазначив: багато з цих питань мали б вирішувати органи місцевого самоврядування. На обласному рівні для вивчення цих та інших нагальних питань буде створено спеціальну робочу групу до якої увійдуть представники профільних управлінь та департаментів ОДА, обленерго, облгазу, міськвиконкомів. Уже наступного тижня робоча група та представники організацій зберуться на спільну нараду.

Прес-центр ОДА.