Закарпатська міліція попереджає “самооборонців” про наслідки

Останнім часом у засобах масової інформації почастішали повідомлення про створення так званих загонів народної самооборони, які повинні нібито захищати життя і здоров’я людей від протиправних посягань, запобігатимуть вчиненню злочинів та охоронятимуть громадський порядокУМВС України в Закарпатській області наголошує, що створення таких формувань з ознаками воєнізованої організації, яка має на меті вирішення завдань громадсько-політичного характеру, методами військових операцій–заволодіння певними територіями чи їх утримання, силова підтримка владних структур, тощо перебувають поза законом і є кримінально караними діяннями.

Чинним законодавством України захист життя і здоров’я людей від протиправних посягань, запобігання вчиненню злочинів та охорона громадського порядку покладається на спеціальні підрозділи правоохоронних органів України.

При цьому, створення і функціонування будь-яких інших воєнізованих чи збройних формувань на території України забороняється.

Форми участі громадян в охороні громадського порядку чітко визначено Законом України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону». Зокрема, згідно з нормами цього закону, громадяни України мають право створювати громадські об’єднання для участі в охороні громадського порядку. Діяти ці об’єднання повинні виключно у взаємодії з правоохоронними органами, органами влади та органами місцевого самоврядування на які і покладено контроль за повсякденною (оперативною) організацією і спрямуванням діяльності таких формувань. Таким чином, вони не можуть створюватися задля сприяння нелегітимним утворенням на зразок «Самооборони Майдану» чи «Народної Ради» тощо.

Утворення громадських організацій, програмні цілі яких спрямовані на підрив безпеки держави, незаконне захоплення державної влади, забороняється. На сьогодні рішеннями судів вже підтверджено незаконність створення таких формувань, як загони самооборони при районних радах.

Наголосимо також, що ст.260 Кримінального кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань і участь у їхній діяльності. Нагадаємо, що участь у складі таких воєнізованих або збройних формувань, у нападах на підприємства, установи, організації чи на громадян, що призвело до загибелі людей чи інших тяжких наслідків – карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років.

СЗГ УМВС України в Закарпатській області