Freedom House: Янукович втратив легітимність і має піти

Президент України Віктор Янукович втратив легітимність і має піти у відставку, заявив президент правозахисної організації Freedom House зі США Дейвід Креймер.

За його словами, легітимні демократичні лідери не віддають наказів загонам спецпризначення нападати на демонстрантів, які хочуть відкритішої влади, передає http://www.radiosvoboda.org

Нині, сказав Креймер, життєво важливо, щоб Сполучені Штати Америки і Європейський союз наклали на винних візові й фінансові санкції, щоб прискорити істотні політичні зміни в України. «На це вони мали піти вже давно», – наголосив він.

У заяві «Дому свободи» з різким засудженням ескалації смертельного насильства в Києві особливо звернена увага, що у тривалому протистоянні між демонстрантами, які виступають за демократію, і владою особливо багато жертв склали журналісти за умов, коли працівники засобів інформації стають жертвами цілеспрямованих дій силовиків.

Лише протягом вівторка, мовиться в заяві, потерпіли не менш як 25 журналістів, а загалом від початку протестів у листопаді минулого року – вже понад 150.

У вівторок мирна спершу хода до Верховної Ради наразилася на відсіч силовиків, які перейшли в наступ і протягом дня врешті вибили демонстрантів із більшої частини центру Києва. Нині силовий розгін демонстрантів, який влада називає «антитерористичною операцією», триває вже на майдані Незалежності в Києві.

У низці країн ЄС виступили з різкою критикою цього насильства в Києві. При цьому пролунали кілька попереджень про санкції Євросоюзу проти осіб, винних у цьому насильстві. Із повідомленням про можливість санкцій проти винних у насильстві виступив у вівторок і посол США в Україні.

http://www.unian.ua