Їжте, дітки, гнилі продукти!

В українських дитячих садочках батьки жахаються від їжі для їхніх дітей.

Як йдеться в сюжеті «Грошей», в одному із садочків Миколаєва для дітей привозять картоплю, якою в селах годують свиней. Місцева кухня схожа на тюремну. «М’ясо у нас дуже тверде, діти практично його не їдять, бо різати його не можна – воно старе. Є ковбаса по ціні 65 гривень, але вона розлазиться, а сосиски зовсім ніякі», – каже директор Луківської ЗОШ Зоя Галицька. «От привезли одного разу яблука по 13 гривень, вони на базарі такі великі, а тут – гниль», – кажуть на кухні. В Україні дітей у садочках годують гнилими продуктами На дитячих кухнях у ситій столиці ситуація не краща. Хоча в меню і прописане м’ясо, риба та овочі, але до діточок це все не доходить. В Україні продукти для дітей купуються в рази дорожче, ніж на ринку. І якщо за дитячі садочки відповідають місцеві чиновники, то шкільні харчі, зокрема для чорнобильських учнів, на совісті Мінсоцполітики. Наприклад, ринкова ціна свинини – 48 гривень, а для дітей купують за 88 гривень. Ринкова ціна вершкового масла – понад 53 гривні, а для діточок везуть за 80 гривень. За 10 яєць в Україні платять 8,06 гривень, для шкіл та садочків – 40 гривень. «Це дійсно ресторанна ціна», – каже директор Зоя Галицька. Фірму, яка постачає «коштовну» гниль, обирало на тендері Міністерство соціальної політики. В міністерстві низку скандалів щодо цін на дитячі продукти вважають розбірками. Нібито перед новою порцією державних тендерів постачальники харчів починають інформаційну війну один з одним. 

«Я вже не перший рік працюю в міністерстві і бачу, що якось так співпадає, що люди жаліються, коли починаються нові процедури. Очевидно, що це лобізм», – каже заступник міністра Коломієць В’ячеслав Миколайович. В ексклюзивному інтерв’ю для програми «Гроші» заступник міністра соціальної політики переконує: якщо на дитячих харчах і заробляли – то все попередники. Державні тендери давно стали бездонною діжкою заробітку корумпованих чиновників. Жодне з міністерств та держпідприємств не гребує заробити на так званих конкурсних закупівлях. «Збитки від корупції державних закупівель становлять десь 10-15 % від державного бюджету», – повідомляє експерт з державних закупівель Андрій Марусов. І хоча тендери Мінсоцполітики продовжують викликати запитання, міністр оголосила публічну війну тендерним корупціонерам в той час, коли столи міністерських їдалень ламаються від їжі, а діти у садочках систематично недоїдають. 

Минулого року в матеріалі журналіста Івана Ладжуна в «Карпатському об’єктиві» вже йшла мова про те, що на Закарпатті дітей не забезпечували повноцінним харчуванням. Тоді прокуратура області перевірила виконання органами місцевого самоврядування вказівок щодо повноцінного харчування дітей у закладах освіти, спеціальних установах для дітей. За словами речниці обласної прокуратури Вікторії Попович, було перевірено майже всі ці заклади. У переважній більшості з них були виявлені ті чи інші порушення. Прокурорські перевірки встановили порушення при проведенні тендерних процедур на закупівлі продуктів харчування у навчальних закладах. За результатами перевірки Тячівська прокуратура в рамках нагляду за додержанням і застосуванням законів в управлінні освіти, сім’ї, молоді та спорту РДА при використанні бюджетних коштів розпочала кримінальне провадження. Крім того, в раціоні дитячого харчування переважали дешеві, низькосортні та малокалорійні продукти. У недостатній кількості на дитячому столі були овочі, фрукти, риба, м’ясо, котрі такі необхідні для фізичного розвитку малечі. Натомість борошняних виробів на кшталт булочок та макаронів було більш ніж достатньо. Цікаво, чи спокійною була совість у винуватців? І такі порушення в минулому році виявлені у більшості районів Закарпаття. 

Яка ситуація зараз із харчуванням дітей, газета «НЕДІЛЯ» розповість вже у найближчих номерах…

Газета «НЕДІЛЯ»