Складні умови не повинні заважати економіці країни працювати

Сьогодні країна через політичні процеси опинилася у дуже складному економічному становищі.

Тому завданням Уряду є забезпечення добробуту кожного громадянина та держави в цілому. Не дивлячись на ці обставини, кожне міністерство та відомство повинно продовжувати працювати та забезпечувати нормальну керованість задля безперервного функціонування систем забезпечення вітчизняних міст та інших населених пунктів.

Хочу запевнити громадськість у тому, що навіть перебуваючи на лікарняному, я намагаюсь керувати діяльністю поки що діючого Кабінету Міністрів, розуміючи які надскладні умови склалися в економіці країни після виснажливих політичних протистоянь. Треба визнати, що у зв’язку із тривалим політичним протистоянням, зараз кредитні рейтинги України впали до переддефолтних, інвестори втратили зацікавленість до вітчизняного бізнесу та зайняли вичікувальну позицію. Через непросту ситуацію знизилися показники надходжень до бюджету, а також курс національної валюти. Тому саме зараз важливо об’єднати зусилля задля того, щоб стабілізувати економіку. Інакше країна може опинитися в умовах, коли зупиняться підприємства, громадяни перестануть отримувати заробітну плату, казна спорожніє, у держави не буде засобів для виконання навіть мінімального пакету соціальних програм.

При цьому виконання соціальних програм можна назвати пріоритетом, адже незважаючи на політичну кризу, Уряду, завдяки злагодженим діям окремих міністерств, до останнього вдавалося забезпечувати своєчасне надходження пенсій, стипендій та інших виплат. Цю практику має бути продовжено, не залежно від того, яку виконавчу владу держава отримає невдовзі.

Крім того, демонстрація правонаступництва важлива для продовження діалогу із нашими зовнішніми партнерами. Насамперед, мова йде про Міжнародний валютний Фонд. Йдеться також про реалізацію домовленостей, досягнутих минулого року із Російською Федерацією та Китаєм. Адже економіка країни потребує інвестицій. Тих інвестицій, які вже фактично погоджені з цими партнерами, тому треба продовжити процедуру отримання обіцяних фінансів.

Безумовно, в демократичній країні завжди є опозиція. І увесь наш досвід ми готові використати як в коаліційному Уряді, так і в пропозиціях фахівців діючого наразі уряду щодо питань стабілізації фінансових і економічних процесів, недопущення подальших провалів і призупинення негативних тенденцій в економіці і соціальній сфері країни. Впродовж багатьох років особисто я поза всякою політикою займався виключно економічними питаннями, починаючи з керування Національним банком, закінчуючи підготовкою та погодженням євроінтеграційних угод та тимчасовим очолюванням Уряду. Переконаний у тому, що цей досвід може бути використаний на користь Україні. Дякую за можливу довіру.

Впевнений, що об’єднавши зусилля, ми зможемо стабілізувати економіку та вийти із кризи в країні.