Аваков заявив про військове вторгнення росіян у Криму та захоплення аеропортів

Нічні події в Криму є окупацією і збройним вторгненням.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

За його інформацією, аеропорт Бельбек у Севастополі заблокований військовими підрозділами флоту РФ. Всередині аеропорту знаходяться військові та прикордонники України.

“Зовні – військові у камуфляжі і зі зброєю без розпізнавальних знаків, але не приховують своєї приналежності. Аеропорт не працює. На зовнішньому периметрі пости МВС України. Збройного зіткнення поки немає”, – повідомив міністр.

Крім того, в аеропорту Сімферополя вночі близько 100 осіб у цивільному, які представилися козачою сотнею, вийшли на поле аеродрому.

“Силами внутрішніх військ і міліції цих людей відтіснили спочатку до будівлі аеропорту, а потім і зовсім за територію. Зброя не застосовувалася. Район аеропорту був покинутий “козаками” близько години ночі – завантажилися на тентовані КамАЗи і поїхали”, – зазначив Аваков.

При цьому близько 1.30 ночі в будівлю аеропорту прибули на кількох вантажівках 119 військових з автоматичною зброєю в камуфляжі без розпізнавальних знаків. “Увійшли в будівлю аеропорту, розмістилися в приміщенні ресторану. Не приховують свого ставлення до збройних сил Російської Федерації. На питання українських співробітників МВС “ви – військові і не маєте права тут знаходиться” – відповідають коротко – не маємо інструкцій вести з вами переговори. Ситуація статична, зброя з обох сторін не застосовувалося. Російські військові статично спостерігають за роботою аеропорту, прямо не втручаючись”, – додав Арсен Аваков.

Нині Внутрішні війська і МВС України посилили наряди в районі аеропорту, але напруга наростає. “Протистояти регулярним військовим силам органи правопорядку не зможуть”, – вважає міністр МВС.

Аваков також розцінює події на півострові, як збройне вторгнення і окупація. “В порушення всіх міжнародних договорів і норм. Це пряма провокація збройного кровопролиття на території суверенної держави. Це вже не компетенція МВС. Це компетенція РНБО. Поки ще немає прямого збройного зіткнення, повинні говорити дипломати”, – написав він.

Нагадаємо, державний секретар США Джон Керрі заявив, що Москва запевнила Вашингтон, що не має стосунку до подій в Криму, і підтвердила позицію поваги до територіальної цілісності України.