Бушко з подачі русинів хоче повернути закон про мови

Закарпатські русини, невдоволені скасуванням закону «Про засади державної мовної політики» 23 лютого, підготували своє звернення народному депутатові України Івану Бушку.

Його автори звертають увагу на те, що поспішне скасування закону «стало одним із чинників неспокою і ескалації загрози державному суверенітету на півдні країни». Крім того, за їх словами, неоднозначно сприйняли таке рішення парламенту і русини Закарпаття. Тому звертаються до політика з проханням «негайно вжити всі надані Вам повноваження та можливості народного депутата для відновлення або ж доопрацювання закону України «Про засади державної мовної політики».

Іван Бушко відреагував на прохання закарпатців і 27 лютого підготував депутатське звернення до голови Верховної Ради України Олександра Турчинова про недопущення вступу в силу прийнятого 23 лютого 2014 року проекту закону України «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про засади державної мовної політики».

Народний депутат акцентує увагу голови Верховної Ради на глибокому переконані заявників у тому, що скасування Закону України «Про засади державної мовної політики» призведе до скасування реального механізму реалізації прав національних меншин на розвиток їх мовної самобутності, їх права на навчання рідною мовою та вивчення рідної мови у державних і комунальних навчальних закладах або через національні культурні товариства.

«Жителі Закарпаття також звертають увагу на те, що Верховна Рада України шляхом прийняття закону України «Про засади державної мовної політики» вперше врахувала світовий досвід визнання русинів як національної меншини»,- зазначає у зверненні політик.

Щоб утриматись від нагнітання тяжкої ситуації в країні шляхом обмеження гарантованих Конституцією прав національних меншин, підкріпивши аргументи витягами із чинних законів та Конституції, Іван Бушко звертається до Олександра Турчинова з проханням «всіма можливими засобами та способами не допустити вступу в силу прийнятого 23 лютого 2014 року проекту закону України «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про засади державної мовної політики».

Прес-служба народного депутата України Івана Бушка