АРМІЮ УКРАЇНИ ПРИВОДЯТЬ У ПОВНУ БОЄГОТОВНІСТЬ

Виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов приводить збройні сили України у повну боєготовність.

Про це повідомив секретар РНБО Андрій Парубій на брифінгу у Верховній Раді.

“Постановляю ввести в дію рішення Ради національної безпеки й оборони від 1 березня про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України”, – процитував він указ в.о. президента Олександра Турчинова.

Контроль за виконанням рішення покладено на секретаря РНБО.

РНБО рішенням від 1 березня постановила “невідкладно привести збройні сили України та відповідні військові формування у бойову готовність” задля захисту прав своїх громадян, збереження територіальної цілісності та суверенітету, з огляду на порушення Росією меморандуму щодо гарантій безпеки від 5 грудня 1994 року та низки інших угод.

Другий пункт рішення РНБО від 1 березня 2014 року – таємний.

Третім пунктом Міністерству оборони доручено “провести навчальні збори з військовозобов’язаними в необхідних обсягах” у час і строки, визначені Генеральним штабом ЗСУ.

Парубій уточнив: Йдеться про те, що Міністерство оборони по всій Україні викликає тих військовозобов’язаних, в яких на даний момент є потреба у Збройних силах України. Мобілізаційні пункти, воєнкомати викликають тих військовозобов’язаних, які зараз необхідні для Міністерства оборони України”.

“Просимо всіх тих осіб, яких викликає Міноборони, прибути у визначений час і визначене місце, куди їх запрошує воєнкомат. Нам потрібне єдине військо”, – заявив він.

Радбез також вирішив утворити оперативний штаб із питань реагування на ситуацію в Криму та Севастополі на чолі з секретарем РНБО, із включенням представників Кабміну. Міноборони, МВС, Прикордонної службі, СБУ та інших причетних органів влади.

Оперативний штаб має забезпечити моніторинг та аналіз інформації щодо розвитку ситуації в АРК та Севастополі, де базується Чорноморський флот Росії, а також напрацювати пропозиції щодо запобігання виникненню загроз нацбезпеці і подати їх РНБО.

Кабінету міністрів доручено невідкладно виділити необхідні фінансові, матеріально-технічні та інші ресурси для належного забезпечення безпеки, прав та інтересів громадян України, суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності державних кордонів.

Міністерства закордонних справ має невідкладно звернутися до зовнішньополітичних відомства окремих держав із закликом забезпечити безпеку України та провести відповідні консультації офіційних осіб у Києві. Зокрема, йдеться про підписантів Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднання України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року: США та Великобританію

МВС доручено забезпечити посилену охорону об’єктів енергетики та критичної інфраструктури.

http://www.pravda.com.ua