Владики Мукачівської єпархії Греко-католицької церкви звернулися з посланням до закарпатців

Вірникам Мукачівської греко-католицької єпархії і всім людям доброї волі.

Дорогі браття у священстві, преподобні браття і сестри у монашестві, дорогі брати і сестри у Христі!

Починаємо важливий літургійний період церковного року – Великий піст. Дозвольте пригадати Вам слово, яке Бог скерував вже до вибраного народу Старого Завіту. У пророка Ісаї читаємо: «Таж ви в день посту (…) гнобите всіх робітників ваших. Ви постите на те, щоб правуватись та сваритись і немилосердно бити кулаком. Не так ви нині постите, щоб голос ваш було чути на небі. (…) Ось піст, який я люблю: кайдани несправедливості розбити, пута неволі розірвати, пригноблених на волю випустити, кожне ярмо зламати. З голодним своїм хлібом поділитись, увести до хати бідних, безпритульних, побачивши голого, вдягнути його, від брата твого не ховатись» (Іс. 58,3б-4,6-7). Як бачимо в цьому біблійному фрагменті, Господеві не йдеться про те, щоб в час посту щось їсти, а чогось не їсти, а про справжнє милосердя, про виконання найбільшої з-поміж заповідей – заповіді любові. Як говорить св. Йоан Богослов у своєму першому посланні: «Коли хтось каже „я люблю Бога”, а ненавидить брата свого, той неправдомовець. Бо хто не любить брата свого, якого бачить, той не може любити Бога, якого він не бачить» (1Йо. 4,20). Адже зовнішні практики посту – відречення від деякої їжі, милостиня і молитва, ненаповнені духом любові, можуть залишитися тільки тілесною або духовною вправою.

Дорогі брати і сестри! В час, коли в наших вухах ще не затихло відлуння пострілів, на обличчях родин загиблих не висохли сльози, а всі ми приголомшені смертю, ненавистю і кров’ю, не до одного серця може закрадатися спокуса помсти, реваншу та гніву. Тому неділя прощення в цьому році є актуальною як ніколи в новітній історії України. Заохочуємо вас до молитви за ворогів, так як заохочував наш Господь: «Любіть ворогів ваших і моліться за тих, що гонять вас. Таким чином станете синами Отця вашого, що на небі…» (Мт 5,44-45а). Не говоримо, що не мають працювати закони, суди, суспільні механізми контролю, люстрації тощо. Йдеться про наші серця, щоб не оволоділа ними помста, щоб ми просили Ісуса вчинити наші серця подібними до Його Пресвятого Серця.

Нехай знаком нашої солідарності з родинами загиблих і постраждалих буде пожертва до окремих букс, які мають бути поставлені в усіх наших церквах протягом перших двох тижнів Великого посту. Цей дар серця через управління єпархії буде переданий до Фонду допомоги.

Сьогодні може бути ще й інша спокуса – шукати винних, перекласти провину на одну людину або на невелику групу осіб. Якщо ти купував голоси і таким чином допоміг дійти до влади людям, що давали злочинні накази, то крапля невинної крові тяжіє і на тобі. Якщо ти продав свій голос на виборах, то не думай що не маєш провини. Купування та продавання судових вироків, рішень органів державної влади, купування екзаменів в університетах та школах, загальне хабарництво – це закореніле зло в Україні. Всіх воно обурює. Всі хотіли би з ним покінчити. Проте багато хто з нас залежний від нього як від наркотику. Покайся сьогодні! Запитай себе, чи ти давав або брав хабар. Усвідом, що це гріх, несправедливість і підсилювання несправедливої корумпованої системи. Не спокушайся і не ставай спокусою для інших. Зараз знову з’явилася надія, має прийти нове. Але пам’ятаймо: врятує нас не зміна кольорів, прапорів, партій, суспільних устроїв, людей при владі. Тільки переміна людських сердець може вчинити, що всім нам буде легше жити. Саме час Великого посту є часом, в якому Бог може перемінити наші серця. Тому благаймо словами біблійної книги Плачу Єремії: «Наверни нас Господи до себе і ми навернемось» (Пл. Єр. 5,21).

На цей час навернення до Господа і переміни сердець прийміть наше Архієрейське благословення.

Владика Мілан, єпарх Мукачівський 

владика Ніл, помічний єпископ, протосинкел