В Свято-Покровському храмі Ужгорода владика Феодор звершив літургію та молебний канон до влмч. Феодора Тирона

В Свято-Покровському храмі-пам’ятнику керуючий Мукачівською єпархією Високопреосвященніший Феодор, архієпископ мукачівський і Ужгородський звершив літургію Передосвячених Дарів, після якої був відслужений молебний канон до святого великомученика Феодора Тирона із освяченням колива.

Архіпастирю співслужили клірики Свято-Покровського храму: настоятель – протоієрей Миколай Кабацій, голова Соціального відділу єпархії – протоієрей Фоедор Горшков, а також намісник Ужгородського Свято-Воскресенського чоловічого монастиря – архімандрит Марк (Куштан), та голова Інформаційного відділу єпархії – протоієрей Олександр Монич.

Наприкінці Літургії владика разом зі священнослужителями звершив молебний канон до святого великомученика Феодора Тирона та освятив коливо.

В кінці богослужіння архіпастир звернувся до присутніх зі словами проповіді.

Нагадуємо, що звичай освячувати коливо у п’ятницю першого тижня Великого посту встановлений в пам’ять про чудо, яке трапилось в часи правління римського імператора Юліана відступника, який намагався відродити панування язичництва та відновити гоніння на християн. Знаючи, що християнам заборонено вкушати ідоложертвенну іжу, імператор вирішив образити вірних. Він наказав градоначальнику Константинополя окропити продукти, що продавались на ринках кров’ю язичницьких жертв. При чому зробити це імператор-відступник звелів якраз першого тижня Великого посту.

Історія оповідає, святий великомученик Феодор Тирон з’явився уві сні Константинопільскому архієпископу Євдоксію і сказав, щоб християни в ці дні нічого не купували на ринках, а вживали особливу страву із зерна – коливо.

http://www.m-eparchy.org.ua