Закарпатська облрада підтримала Меморандум національної єдності

В Києві за ініціативи голови Донецької ОДА Сергія Тарути планується підписання Меморандуму національної єдності, в основі якого покладено звернення представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування зосередити всі зусилля для того, аби відновити на території нашої країни дію законів та порядок, повернути Україну на шлях цивілізованого та мирного розвитку.

Текст меморандуму підтримали депутати облради.

«Ми, представники місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування:

– відстоюючи національну єдність, територіальну цілісність та державний суверенітет України,

– усвідомлюючи свою відповідальність перед єдиним Українським народом, кожною територіальною громадоюініціюємо підписання Меморандуму національної єдності.

Ми висловлюємо готовність взяти на себе відповідальність за підтримання конституційного порядку на всій території України, повне забезпечення громадянських прав і свобод, забезпечення громадського миру, міжнаціональної злагоди і соціально-економічної стабільності на всій території держави.

Наша країна переживає складну кризу, яка поставила під загрозу розвиток України як цивілізованої, демократичної, суверенної держави. За таких умов саме місцеве самоврядування, консолідована позиція всіх українських громад, повноцінна реалізація потенціалу міжрегіонального співробітництва є визначальними чинниками стабілізації ситуації та уникнення національної катастрофи. Вважаємо, що самоорганізація та самоврядування територіальних громад — це фундамент та гарант національної єдності та цілісності України.

Ми закликаємо центральні органи виконавчої влади до активної взаємодії з органами місцевогосамоврядування з метою відновлення законності та порядку, поверненняУкраїни на шлях цивілізованого та мирного розвитку. З цією метою мипропонуємо невідкладно реалізувати кроки до децентралізації влади тареформуванню місцевого самоврядування на основі Європейської Хартіїмісцевого самоврядування, створити надійну фінансову базу місцевогосамоврядування, забезпечити проведення повноцінних виборів до органів влади ізнеухильним додержанням всіх легітимних процедур на всій території України.

Ми закликаємо всі політичні сили керуватися виключно національнимиінтересами і утримуватись віддій, які можуть загострити ситуацію в державі.

Звертаємось до всіх сільських, селищних, міських голів,голів районних, обласних рад, Верховної Ради АРК Крим, депутатів всіх рівнів, представників органів державної влади на місцях підтримати нашу позицію і згуртуватися навколо завдань збереження національної єдності та державної цілісності. Підтримка цього Меморандуму — перший крок на шляху діалогу та порозуміння. Це спільне рішення, яке підкреслює нашу рішучість будувати демократичну державу,єдину Україну, в якій поважають права і свободи людини незалежно від місця проживання, національності, віросповідання та політичних та культурних уподобань.Наш обов’язок виправдати довіру людей та відповісти їх очікуванням», – йдеться у тексті Меморандуму.

Прес-служба облради