У структурі управління Міндоходів Закарпаття й досі працює «податковий кілер»

Голова Закарпатської облради каже, що «податкова області має позбутися «податкових кілерів».
Учора в обласному управлінні Міндоходів відбулася нарада за участі підприємців краю, громадських активістів, працівників податкової служби, керівництва облради. Участь в нараді взяв і голова обласної ради Іван Балога.

Обговорювали стан виконання рішення сесії облради, яким депутати зобов’язали податківців припинити тиск на бізнес. Йдеться і про зобов’язання податківцям відкликання апеляційний і касаційних скарг щодо рішення судів, які були прийняті на користь суб’єктів господарювання. Цим рішенням депутати просили і прокуратуру у випадку виявлення порушень з сторони контролюючих органів вживати невідкладні заходи. Також контролюючим органам було доручено утриматися від позапланових перевірок суб’єктів підприємництва, якщо для цього нема законних підстав.

Представники податкової інформували присутніх про те, що станом на перше січня подали в суди скарги на 900 підприємців краю з вимогою сплатити штрафи на загальну суму 861 мільйон гривень. І вже перші судові засідання довели – податківці діяли протиправно. Втім чимало підприємців краю й досі змушені через судові установи доводити свою правоту.

Свою позицію з цього питання висловив і голова обласної ради Іван Балога.

«Ті безчинства, які чинилися проти бізнесу мають припинитися. Ми маємо убезпечити і бізнес, і громадськість від безправних дій, які були останніми роками . Є планові перевірки, і у виключних випадках позапланові перевірки – за рішенням судів, або в рамках кримінального провадження. Але податкові перевірки не мають проводитися ні під тиском керівництва податкової , ні тим більше під тиском політиків. До депутатів облради звернулися юристи, представники бізнесу з проханням – зупиніть те безправ’я, що чинять під час перевірок податківці. Йдеться і про факти незаконного вилучення документів, і про надумані штрафи у сумі не менше 250 тисяч – саме в таких умовах працювали закарпатські підприємці в останні роки. На Закарпатті податківці вирішили , що режим Януковича пануватиме мінімум 20 років, тому й дозволяли собі таке відношення до підприємців. У структурі обласного управління Міндоходів й досі працює «податковий кілер», який терирозував бізнес області. Йдеться про заступника начальника управління Міндоходів пана Кричка. Він мав би вибачитися за свої безчинства, й звільнитися з податкової. Не секрет, що на «прохання» адміністрацій були замовні перевірки, при цьому в ході їх проведення податківці керувалися напівлегальними підзаконодавчими актами, внутрішніми розпорядчими документами, до яких не мали доступ правники. Податкова вимагала сплати податки на 2-3 місяці наперед. Такі «добрі» справи регіоналів ніхто не має права продовжувати, в тому числі й нова влада.

Наша першочергова задача – зменшити тиск податкових органів, цього вимагає громада. Треба знайти механізм вирішення проблеми. Де є ухиляння від сплати податків, і де це доведено – ось тут мають діяти законні методи. Саме бізнес приносить гроші в бюджет, тому податкова має бути їх партнером, а не каральним органом», – відзначив Іван Балога.

Прес-служба Закарпатської облради

http://zakarpattya.net.ua