В США можуть дозволити генетично модифікувати дітей

Генетикам можуть дозволити змінювати генотип дітей, щоб врятувати їх від спадкових хвороб батьків.

В США почали розглядати біологічні процедури генної модифікації людей. Технологія покликана врятувати дітей від спадкових хвороб своїх батьків.

Як повідомляє The New York Times, американське управління з контролю продуктів харчування і ліків вже почали вивчати можливість дозволу зміни ДНК дітей у зародку.

Експерти відомства називають цю технологію “маніпуляцією мітохондріями”. Згідно з нею, із яйцеклітини чи ембріона жінки зі спадковою хворобою видаляється ядерний матеріал і пересаджується в здорову яйцеклітину чи ембріон донора.

Таким чином новонароджена дитина буде здоровою і нестиме гени трьох людей: батька, матері і донора.

Метод дозволяє хворим батькам мати здорових малюків. Також лікарі пропонують застосовувати цей метод у випадку безпліддя через вік.

“Цілі достойні. Але методи вкрай проблематичні в плані медичних ризиків і наслідків для суспільства. Наскільки далеко ми зайдемо в питанні генної інженерії людей?”, – зауважує директор організації Center for Genetics and Society Марсі Дарновскі.

Експерти зауважують, що технологія генетичної модифікації людей повинна служити лише медицині. Ситуація не повинна дійти до зміни зовнішності майбутніх дітей.

“Інакше ми ризикуємо скотитися до експериментах на людях і високотехнологічної євгенетики”, – зауважує Дарновскі.

tsn.ua