Берегівчани хочуть повернути місту термальні басейни

Термальні басейни УСБ «Закарпаття» у Берегові відомі в Україні та далеко за її межами, адже унікальні лікувальні властивості берегівської води надзвичайно корисні для людей з проблемами серцево-судинної, опорно-рухової, нервової систем, хворобами шкіри.

Щодня з оздоровчою метою у Берегово приїздять сотні туристів. Наразі годинне перебування у басейні для дорослих коштує 30 грн, для дітей – 10.

Тож, профіт від діяльності рекреаційної бази – очевидний. Однак, на початку 2013 року басейн з навколишньою інфраструктурою і землею керівництво «Колосу» передало в оренду нікому невідомому приватному київському підприємству на 49 років.

Тож, усі основні прибутки оминають міський бюджет та скеровуються у столицю. Це дуже прикрий та несправедливий факт для більшості берегівчан. Адже відомо, що басейни почали будувати у 1960- роках силами, а головне – коштами громади міста! Мешканці Берегова не тільки дружньо виконували будівельні роботи, а й віддавали частину зарплатні на спорудження комплексу. Проте після приватизації берегівчани, включаючи пенсіонерів, ветеранів, позбулися пільг, які раніше існували і сплачують таку саму ціну за вхід.

Окрім лікувально-оздоровчих функцій, спортбаза «Закарпаття» виконувала і спортивну мету. Саме тут тренувалася і олімпійська чемпіонка Ніна Гецко. Наразі ж спортивні майданчики бази віддають в оренду за високу плату. Тому містяни, міська рада, громадські активісти справедливо налаштовані на те, аби повернути функціонування басейну на благо міста та припинити відтік коштів у приватні столичні кола. На нашу електронну адресу небайдужі берегівчани надіслали фото 60-х років, де зображено процес будівництва майбутніх унікальних купалень з участі громади міста.

Довідково: У Берегові діє 50-метровий басейн з термально-лікувальною водою та дві «дитячі» купальні. Наповнюється басейн з гейзера півторакілометрової глибини, кремнієво-азото-вуглекисло-хлоридно-натрієвими водами високої мінералізації, що винищують більшість мікробів. Формування термальної води проходить в умовах тривалої взаємодії вод і порід при уповільненому русі, підвищенні тиску та температури. Вода температуру близько + 50 С, але в басейні охолоджується до +36° С. Туристи цілий рік приїжджають оздоровитися у багатих натрієм, кремнієвою кислотою, фтором, іншими корисними мінералами водою.

beregszasz.com.ua