У Закарпатському СІЗО нині утримуються 35 осіб хворих на туберкульоз

Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, в день, коли німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.

У Закарпатській УВП №9 щорічно розробляється та реалізовується план комплексних заходів щодо протидії туберкульозу, адже, своєчасна діагностика захворювання дає можливість ефективного лікування хвороби на 95-98 відсотків. Начальник медичного відділу розповів та запевнив, що принаймні протитуберкульозними медичними препаратами УВП забезпечена на 100 %. Препарати першого ряду, стандартний курс лікування проходять всі хворі.

«Зараз бактерицидними лампами Закарпатська УВП №9 забезпечена повністю. У них досить висока ефективність, тож інфекція майже не поширюється», – вважає Денис Заячковський. У травні минулого року пересувним флюорографічним кабінетом ОКТМО “Фтизіатрія” проведено профілактичне обстеження на виявлення туберкульозу у 213 осіб, які відбувають покарання, при цьому виявлено 1 особу з активною формою туберкульозу. Ведеться журнал контролю за ФГ-обстеженням утриманців установи, згідно якого проводиться відбір осіб для профілактичного огляду. Працівниками медичної частини здійснюються заходи по виявленню осіб, які мають підвищену температуру, кашель тривалістю понад три тижні і більше. При наявності клінічних показів та з метою своєчасного виявлення туберкульозу проводиться мікроскопічне дослідження мокроти на наявність кислотостійких бактерій та рентгенологічне обстеження.

Рентгенологічне дообстеження осіб із виявленою легеневою патологією та контрольне обстеження хворих на активний туберкульоз проводиться на базі УВП та ОКТМО ”Фтизіатрія”. Бактеріологічне обстеження на туберкульоз проводиться лабораторією ОКТМО “Фтизіатрія”. Забір та транспортування матеріалу для дослідження в лабораторію проводиться у відповідності до графіку. Наразі усі хворі на туберкульоз оглянуті лікарем-фтизіатром УВП, призначене відповідне протитуберкульозне лікування, про що є записи у амбулаторних медичних картках.

На сьогоднішній день в Закарпатській УВП №9 знаходиться 35 осіб з туберкульозом різних груп диспансерного обліку, з них: 5 з активним туберкульозом, ще 30 осіб із неактивним. Всі особи з туберкульозом, що утримуються в установі, ізолюються та утримуються в спеціально відведених камерах-палатах із врахуванням активності процесу. Усі хворі із активним туберкульозом отримують курс протитуберкульозного лікування.

Прес-служба відділу ДПтС України в Закарпатській області