Берегівський канал Верке рятують греблею

Протягом 25–26 березня, після проведення процедури погодження з відповідними контролюючими органами та за сприянням мера Берегова Золтана Бабяка, депутата міської ради Миколи Якимця, директора підприємства «Карпатвіз» Йосипа Галайди, силами працівників Берегівського МУВГ було проведено встановлення греблі на р. Боржава ПК 47+50 в с.Боржава, для покращення екологічного стану каналу Верке.

Для обводнення м. Берегово в 1892 р було введено в експлуатацію канал Верке, гребля на р. Боржава і шлюз на каналі Верке в тілі правобережної дамби р. Боржава.

Вода з р. Боржава за рахунок підпору греблі, шлюзом подається в канал «Верке», а далі самопливом проходить через м.Берегово, покращує його санітарний стан проходить через магістральні канали Берегівської меліоративної системи і надходить в канали Чаронду-Латорицю та Чаронду-Тису./Ужгородський район/. За рахунок подачі води у канал «Верке» та Берегівську меліоративну систему в Берегівському та Ужгородському районах обводнюється територія площею до 40 тис.га

Але основною функцією каналу Верке на сьогодні залишається розбавлення стічних та недостатньо очищених вод м.Берегово, дослідної станції с.Бакта та інших забруднювачів по трасі каналу. Навіть при умові задовільної роботи очисних споруд, стічні води підлягають доочистці водами з р. Боржава, особливо в маловодні періоди.

Проте, режим роботи греблі такий, що в період пропуску паводків і нересту з листопада по травень, вона розбирається / піднімаються щити, а ферми Корицького укладаються на флютбет/ і вода в канал Верке не подається.

Процес монтажу греблі довготривалий та трудоємкий, протягом першого дня було змонтовано металеві ферми Корицького, влаштовано деревяні підмостки, захисні перила та встановлено перший ряд щитів.Наступного дня, коли рівень води в р. Боржава на греблі перевищить висоту першого ряду щитів проводиться становлення другого ряду щитів.

Загалом здійснюється монтаж металевих ферм «Корицького» в кількості 21 шт. та деревяних щитів в кількості 44 шт.

Берегівське МУВГ