У прокуратурі говорили про захист прав дітей

3 квітня в прокуратурі Закарпатської області відбулось розширене засідання колегії «Про стан додержання законодавства у сфері охорони дитинства та прокурорського нагляду з цих питань у 2013 та I-му півріччі 2014 роках».

У заході взяли участь керівництво прокуратури області, УМВС України в області, служби у справах дітей ОДА, Департаменту соціального захисту населення, Департаменту освіти і науки, молоді та спорту ОДА, Закарпатського обласного центру для сім’ї, дітей та молоді, обласного центру зайнятості, а також заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації.

Відкриваючи нараду прокурор Закарпатської області Олег Сидорчук наголосив, що в нинішній непростій ситуації, яку переживає наша країна, надзвичайно важливо приділити особливу увагу найменшим та найвразливішим закарпатцям – дітям. Зважаючи на те, що в Закарпатті проживає найбільший по Україні відсоток неповнолітніх – майже чверть населення краю складають саме діти, слід докласти максимум зусиль аби вони почували себе захищеними. Тому сьогодні я ставлю завдання перед усіма присутніми зосередитися на реальному, а не декларативному виконанні покладених на нас обов`язків щодо охорони дитинства.

Заступник прокурора області Михайло Хиля навів кілька статистичних показників, зокрема, що торік на захист прав дітей прокурорами розпочато 5 кримінальних проваджень, внесено 243 подання, до відповідальності притягнуто 217 посадовців, з яких 20 контролюючих органів. На користь дітей відшкодовано понад 132 тис. грн., поновлено права більше 2 тис. дітей. З початку поточного року прокурорами на даному напрямку вже розпочато 3 кримінальні провадження, внесено 68 подання, до відповідальності притягнуто 78 посадових осіб, за прокурорського втручання поновлено права понад 400 дітей, а на їх користь відшкодовано 70 тис.грн. У своїй доповіді заступник прокурора області зосередив увагу на конкретних прикладах та проблемах, які постають перед чиновниками при безпосередньому виконанні цих завдань, на недоліках та прорахунках, які виявила прокуратура. Зокрема, керівництво прокуратури вразив випадок, наведений Михайлом Хилею про сім`ю на Іршавщині, в якій мати вже три роки поспіль не дозволяє своїм дітям відвідувати школу, при цьому умови в яких вони проживають далекі від належних: немає елементарних умов санітарії, а в помешкання навіть не проведено електроенергію.

Відтак, негативну оцінку з цього приводу отримало керівництво служби у справах дітей, і прокурор поставив питання перед присутніми негайно розібратися у ситуації та вжити усіх заходів аби діти мали змогу отримувати гарантовану освіту, належний догляд та умови для розвитку. У ході колегії було обговорено питання, які сьогодні потребують якнайшвидшого вирішення. Такі як приведення до належного стану обліку дітей, які проживають у кризових сім`ях та активізувати профілактичну роботу з ними та з їх батьками, аби унеможливити ситуації коли ті втягують у злочинну діяльність дітей. Адже відповідними органами і службами послаблено профілактичну роботу серед дітей та молоді. До того ж, прокурор наголосив, що слід вживати більш дієвих заходів до дорослих, через яких діти стають на шлях порушення закону.

Начальник служби у справах дітей ОДА Світлана Якімеліна у своїй доповіді висловила занепокоєння тим фактом, що в Закарпатті найбільша кількість батьків, яких позбавлено батьківських прав і, з року в рік, ця цифра зростає.

Заступник голови ОДА Михайло Попович озвучив ряд чинників, які на його думку, є передумовами досить великого рівня дитячої злочинності: це і трудова міграція батьків, коли діти залишені на виховання старшого покоління, і територіальне скупчення представників ромського населення в краї і ряд інших факторів, які впливають на те, що ми маємо. І вирішувати питання, відокремлюючи ці чинники один від одного досить непросто.

Натомість, вислухавши доповіді чиновників щодо пророблену роботу, проведені наради, семінари та перевірки, прокурор Закарпаття наголосив, що йому не важлива кількість проведених заходів, його цікавить виключно їх якість, а найперше – результат.

«Я хочу бачити реальні факти захищених та поновлених прав дітей і не важливо скільки для цього знадобилось витратити паперу та провести нарад. А за формальність та поверховість в роботі я жорстоко каратиму, як підлеглих мені прокурорів, так і вимагатиму притягнення до відповідальності чиновників інших державних органів, в обов`язки яких входить охорона дитинства і захист прав дітей».

Завершилась колегія прийняттям низки спільних заходів, виконання яких дозволить усунути недоліки, підвищити результативність нагляду за додержанням законів щодо захисту прав і свобод дітей та активізувати роботу усіх відповідних органів.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області