У “Синевирі” настав період тиші

Серед різноманітного рослинного та тваринного світу НПП «Синевир» є багато представників Червоної книги України, які потребують посиленої охорони.

Важливим завданням для збереження їх наявного генофонду є збільшення чисельності і створення сприятливих умов для розмноження та існування. Серед птахів такої особливої уваги заслуговує реліктовий вид високогірних хвойних лісів Карпат – глушець (глухар).

Щороку, починаючи з березня працівники служби державної охорони та єгерської служби НПП «Синевир» проводять детальне дослідження всієї території парку з метою виявлення, вивчення та обліку всіх токовищ глухарів. Цей вид є мешканцем надзвичайно глухих, віддалених від людини територій. Орієнтовними місцями перебування глухарів зазвичай є минулорічні токовища, приполонинні смерекові ліси, галявини, місця поблизу боліт. У цих, улюблених глухарями місцях, вдосвіта збираються біля 15 особин самців і розпочинають свою пісню. При появі самки, вони злітаються на бій, після якого переможець продовжує токування. А далі – відбувається парування.

З березня по травень в НПП «Синевир» триває період тиші, коли забороняється: неорганізоване масове відвідування лісу без перепусток населенням та відпочиваючими, будь-яке відхилення від території зони рекреації, всі види лісогосподарських, лісозаготівельних та інших робіт неподалік токовищ та в межах його ареалу. Служба державної охорони парку здійснює постійний контроль за дотриманням природоохоронного режиму парку, рейди з метою запобігання випадків браконьєрства. В разі виявлення порушень, винні особи притягуються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Відділ екологічної освіти проводить широку роз’яснювальну роботу серед населення та відпочиваючих, в організаціях і навчальних закладах регіону про значення весняного періоду тиші для глухарів.

За обліковими даними чисельності глухаря у НПП «Синевир» за останні 10 років стан популяції стабільний.

НПП «Синевир»