Закарпатське духовенство – за єдність України

У четвер, 10 квітня, напередодні Великодніх свят голова Закарпатської ОДА Валерій Лунченко провів першу зустріч із представниками різних церковних конфесій Закарпаття.

Насамперед очільник краю тепло привітав шанованих єпископів Мукачівської, Хустської єпархій Української православної церкви, Закарпатської єпархіії УПЦ Київського патріархату, Мукачівської греко-католицької єпархії, Мукачівської дієцезії римсько-католицької церкви, Закарпатської реформатської церкви, різних духовних представників об’єднань євангельських християн-баптистів та християн євангельської віри, громад адвентистів сьомого дня, Союзу вільних церков християн євангельської віри України.

У своєму вступному слові Валерій Лунченко наголосив, що духовність є насамперед дієвим інструментом у цей непростий для країни час, Божою силою, яка забезпечує мир та спокій. Саме духовенство нині має допомагати вірянам відчути, що в Україні має запанувати злагода та вберегти спокій. «Адже ми в думці всі єдині, що наша держава має бути цілісною та неподільною, – підкреслив керівник Закарпаття і додав. – Зі свого боку ми маємо забезпечити чесні і прозорі вибори, щоб громадяни обрали собі достойного Президента. І ми приймемо будь-який вибір народу, бо це є прикладом того, що Україна – демократична європейська держава».

Коли йшлося про останні події в країні, Валерій Лунченко підкреслив: «Жоден політик не вартує того, аби гинули прості люди. Нині багато чекають від влади більш рішучих дій, але не все відразу. Тому я хочу, щоб наша зустріч перейшла до дієвого діалогу». Архієпископ Феодор, керуючий Мукачівською єпархією Української православної церкви, під час «круглого» столу наголосив, що зараз найважливіше питання – спокій у державі. І ті події, які відбуваються на сході України, є неприйнятними. «Наша єпархія висловлює повну підтримку щодо дій влади припинити сепаратистські заворушення. Ми категорично виступаємо за неподільність території нашої країни. Щоденно молимося за загиблих на Майдані.

Усвідомлюємо, що нині першочергове завдання всіх релігійних конфесій на Закарпатті – заспокоїти людей, щоб не було кровопролить», – запевнив він керівництво області. А єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік розповів, що духовенство звертається до прихожан молитися за єдину Україну та мир і спокій на її території. Українські католики також проти розпалювання сепаратизму і пояснюють вірянам, щоб потім не доводилося стояти перед Божим судом і відповідати: де твій брат, Каїне? «Ми дуже сподіваємося, що з приходом нової влади буде знищена корупція та непомірні податки, викорінено хабарництво у навчальних закладах, судових інстанціях та правоохоронних органах», – зауважив Мілан Шашік. Керуючий Закарпатською єпархією УПЦ Київського патріархату, єпископ Кирил Ужгородський і Закарпатський розпочав такими словами: «Ми знаємо, що Христос воскрес, воскресне й Україна! У своїх молитвах ми воспівуємо тих, хто поклав своє життя за краще майбутнє нашої неньки України».

Зі свого боку, він запропонував «влити» в облджержадміністрацію нову молоду фахову еліту, яка допоможе стати на ноги державі. І запропонував владі зробити так, щоб Україна стала житницею Європи. «Лише так ми зможемо попередити продовольчу кризу, – наголосив єпископ і додав. – Я бачу Україну лише європейською державою».

Під час конструктивного діалогу також прозвучали пропозиції до влади, зокрема, домогтися через Кабмін пільг на тарифи на природний газ та теплову енергію для релігійних організацій. Насамкінець зустрічі духовенство запевнило керівництво області: «Ми, як церковні лідери, звернемося до своїх вірян з проханням максимально забезпечити явку під час проведення Президентських виборів». У свою чергу, очільник краю, як представник виконавчої гілки влади, гарантував, що докладатиме максимум зусиль, аби вибори на Закарпатті відбулися демократично і без порушень.

Щодо корупції, яка нині як ракова пухлина, то керівник ОДА запевнив, що робитиме все можливе, аби вона не перейшла у «метастазу». І підкреслив, що лише разом, маючи бажання її викорінити, можна досягти результатів. «Давайте разом боротися із цим ганебним явищем, – наголосив Валерій Лунченко, – закликайте прихожан, щоб не носили і не давали хабарі чиновникам. У разі виникнення проблем, повідомляти про такі випадки особисто». «Пора змінювати нашу країну, повертати заробітчан у рідні села та міста.

Наші земляки, які масово повертаються із Росії, ми повинні забезпечити роботою. Так, близько 1,5 тис. осіб плануємо залучити у будівництві та ремонту доріг, інших капремонтів в області, – поділився планами очільник краю. – У найближчий час Україна одержить європейські кошти на модернізацію. Всі вони будуть направлені на економічні реформи в державі. Лише спільно з вами ми зможемо багато змінити та ефективно втілити, аби наші діти жили в мирі, злагоді та процвітаючій Україні», – резюмував Валерій Лунченко.

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА