За рахунок “доларової лихоманки” валютні спекулянти отримують прибутки у 280%

Спекуляції ще більше обвалюють гривню.

Стрімке падіння курсу гривні жахає банкірів та пересічних українців, але гріє душу валютним спекулянтам, йдеться в сюжеті “Новин 2+2”.

Окрім валютних спекулянтів – надприбутки сьогодні легко отримують і комерційні банки. При тому, що невелика кількість оборудок на міжбанківському валютному ринку мала б обвалювати не нацвалюту, а долар, кажуть експерти. Утім набирає вагу саме “зелений”. “Якийсь банк, а таких банків багато, отримав від національного банку рефінансування 2 тижні тому, тоді курс був 11 грн. І на ці гроші купив валюту. Зараз валюта коштує 13 грн і більше. Тобто сьогодні він може повернути цю гривню Нацбанку і заробити приблизно 10-15%, якщо це в річному вимірі – це десятки тисяч процентів”, – розповів про схему екс-заступник голови НБУ Олександр Савченко.

На валютних спекуляціях лише за 11 днів квітня “міняйли” та банки заробили майже 300% у річному вимірі. Бажання швидко і легко заробити на різниці курсу добиває і без того слабку гривню, кажуть експерти. Савченко каже, її можна досить швидко зміцнити, якщо Нацбанк почне вести розумну політику. “Головним поставщиком матеріалу для валютних спекуляцій, нажаль, є Нацбанк. Зараз на рахунках комерційних банків ми маємо небачену суму гривні – майже 35 млрд. Для того, щоб банківська система ефективно працювала, достатньо 20 млрд,15 млрд – це зайві гроші, вони тиснуть на курс, курс падає”, – пояснив експерт.

Іще кілька днів тому темпи девальвації гривні не перевищували одного відсотка на день. Сьогодні – вже перескочила за 3%. Утім банкіри вважають, що вже наприкінці місяця – валюта почне міцнішати за рахунок траншу МВФ. Перед вихідними долар на міжбанку трохи заспокоївся, зупинившись на позначці в 13 грн. Ринок євро-гривня наприкінці торгів показав 18,0320/18,4540 грн/євро.

Віталій Афанасієнко, Євгенія Цвєтанська

http://tsn.ua