Сьогодні розпочався Страсний тиждень

Для християн настав найсуворіший час року – Страсна седмиця. Це тиждень перед Великоднем, коли згадуються останні дні земного життя Христа, його розп’яття і поховання.

Цього року дата свята Воскресіння Христового у православних, католиків, протестантів і вірмен збігається – воно відзначається 20 квітня.

Кожен день Страсного тижня називається Великим – за значимістю подій. У Великий понеділок Церква згадує висушення Христом безплідної смоківниці, яка символізує людську душу, ненатхненну спілкуванням з Богом. У Великий четвер – Таємну Вечерю, на якій Христос встановив таїнство причастя – Євхаристії (Подяки).

У Велику П’ятницю відбулося розп’яття Христа – цей день найсумніший для християн, піст особливо суворий. Богослужіння Великої суботи пов’язані з похованням Спасителя. Але вже під час ранкової служби священики міняють чорне вбрання на світлий одяг і починаються приготування до великого свята Воскресіння Христового, освячуються великодні страви.

Крім того, в понеділок Страсної седмиці настоятель і архиєреї починають мироварення – приготування суміші приблизно 50 ароматичних речовин, яка використовується при таїнстві хрещення, при освяченні храмів. Миро вариться один раз на рік упродовж трьох днів, а в четвер Страсної седмиці освячується патріархом.

Сама урочиста служба пройде у великодню ніч з 19 на 20 квітня.

https://zakarpatpost.net